Een fantastische citytrip naar Lissabon: ontdek de mooiste wijken

door | Geplaatst: 7 nov 2022 | Bijgewerkt op: 7 dec 2023 | Tips

Lissabon heeft het allemaal: bijzondere bezienswaardigheden, een bruisend uitgaansleven, fijne restaurants én natuurlijk strand. Eerder schreven we al eens over de bezienswaardigheden in Lissabon die je zeker niet mag missen en over de meest bijzondere plekken waar je heerlijk kunt eten en drinken. In deze blog zoomen we in op een stukje cultuur: we nemen je mee door de verschillende wijken die Lissabon rijk is. 

 

Alfama

Wat Lissabon onder andere zo bijzonder maakt, zijn de hoogteverschillen. De stad is gebouwd op zeven heuvels en dat is een mooie uitdaging voor je kuitspieren. Dat merk je direct al in de prachtige wijk Alfama.

Alfama wordt vast en zeker door bijna elke toerist bezocht. We leiden jou er ook graag naartoe, want Alfama is precies dát wat mensen hopen te vinden tijdens een stedentrip naar Lissabon. Dat heeft in de eerste plaats te maken met de ligging; Alfama is de oudste wijk en het historische hart van Lissabon. Het is gelegen aan de rivier de Taag en is een oude, charmante arbeidersbuurt. Alfama is niet verwoest tijdens de grote aardbeving in 1755 – in tegenstelling tot veel andere delen van de stad – en oogt daarom klassiek en authentiek.

 

Je kunt heerlijk door de smalle straatjes van Alfama dwalen, de vele trappen op- en aflopen en oneindig veel foto´s maken van deze fotogenieke wijk.

Wat ook erg speciaal is aan Alfama en kenmerkend voor Portugal, zijn de fadohuizen. Als de avond valt, gaan deze restaurants open. Bezoek jij Alfama later op de dag, zoek dan een van deze fadohuizen op en dompel je compleet onder in de Portugese cultuur. 

 

Baixa

De wijk Baixa werd wél voor een deel verwoest door de aardbeving in 1755. Je ziet in deze wijk dus ook een wat modernere bouwstijl en eigenlijk is dat contrast erg verfrissend. De straten zijn rechter en breder, de pleinen zijn groter. 

Hou je van winkelen, dan is dit de wijk waar je moet zijn. Zorg er vooral voor dat je ook door de bekende winkelstraat Rua Augusta loopt. Een plaatje!

 

Je benen komen in Baixa even tot rust, want deze wijk bevindt zich precies tussen twee heuvels in. Het is dus een laaggelegen wijk en wordt ook wel de benedenstad genoemd. 

Hoe je naar boven komt? Je kunt lopend gaan, of… je neemt de lift! De Santa Justa-lift is misschien wel de bekendste lift van Europa. Hij staat midden op straat en verbindt Baixa met de hoger gelegen wijken Bairro Alto en Chiado. Ga je niet met de lift, neem dan op z’n minst een foto van dit indrukwekkende bouwwerk.

 

Bairra Alto 

Bairro Alto is een van die hoger gelegen wijken waar je met de Santa Justa-lift naartoe kunt. Een bezoek aan deze wijk is slim, want hier vind je de meeste bezienswaardigheden. 

Zo kun je daar de tramlift nemen: een tram die loodrecht omlaag en omhoog rijdt door smalle straten en langs die muren versierd zijn met prachtige graffiti. De tram is niet alleen praktisch maar absoluut een bezienswaardigheid.

Een ander hoogtepunt van Bairro Alto is de Igreja de São Roque. Laat je niet afschrikken door de gevel die allesbehalve imposant te noemen is; het gaat om de binnenkant van deze kerk. Zodra je over de drempel stapt word je verblind door een werkelijk adembenemend mooi interieur. De inrichting van de kerk is een waar kunstwerk en je komt ogen tekort om alle versieringen, ornamenten, marmer en mozaïek te bekijken.

 

Chiado

De hooggelegen wijk Chiado ligt naast Bairro Alto en Baixa. Zoek je een bruisend gebied, dan ben je in Chiado op het juiste adres. Op een goede dag zijn hier tal van toeristen die hun hart ophalen aan de vele moderne en klassieke winkels of zich laten zakken op een stoel in een van de vele restaurants. Ook de musea en het theater maken deze wijk tot een aanlokkelijke plek voor toeristen.

Handig: Chiado is een relatief kleine wijk en daarom gelukkig lopend te ontdekken.

 

Een tip voor als je overnacht in Lissabon: zoek een hotel in Chiado. Zo kun je je nog even wentelen in het gezellige uitgaansleven van de wijk.

 

Belém

Een beetje uit de buurt van de andere wijken en dicht bij de Taag vind je het voormalige vissersdorpje Belém. Belém heeft net als de andere wijken een rijke historie, maar dan wel nét een beetje anders. Vanuit deze wijk (die vroeger officieel niet bij Lissabon hoorde) vertrokken namelijk veel ontdekkingsreizigers. 

In de wijk vind je standbeelden, monumenten en gebouwen die verwijzen naar die zeevaartgeschiedenis van Portugal. Sommige gebouwen zijn reusachtig, zoals het Mosteiro dos Jerónimos, een klooster uit de zestiende eeuw. Het klooster is gebouwd zodat men voor altijd Vasco da Gama en zijn ontdekkingsreizen zou herinneren. Volgens ons is dat gelukt, want het klooster laat je versteld staan. De grootte, de rijkdom… Het is een imposant gebouw.

 

Omdat Belém iets verder bij de heuvels vandaan ligt, is het lekker vlak. Dat wandelt toch wel wat fijner, vonden wij. Overigens zie je er best wat mensen fietsen, ook toeristen. Leuk om te doen als afwisseling! En net als in de andere wijken, kun je ook in Belém heerlijk eten. Vergeet vooral niet de Pastéis de Belém te proberen; een overheerlijk zoet gebakje waar de hele wijk (misschien zelfs het hele land) dol op is.

 

Kun je niet kiezen? Bezoek ze allemaal!

Gelukkig is Lissabon niet zo groot dat je maar twee of drie wijken kunt verkennen. En met de tram, bus of taxi kun je je eenvoudig en snel naar de verschillende wijken laten brengen. 

Maar wil je vaker naar Lissabon en de stad op je duimpje kennen, dan zal je toch met regelmaat naar Portugal moeten. Dat kan natuurlijk het beste als je een eigen vakantiehuis in Portugal hebt! Veel Nederlanders gingen je voor en deden deze investering.
We hebben een paar prachtige nieuwbouwprojecten in Portugal en jij kan hier de eigenaar van zijn. Zo kun jij vaker naar dit warme land toe en verhuur je de woning de rest van het jaar. Bekijk onze woningen en neem vrijblijvend contact met ons op.