De mooiste bezienswaardigheden in Lissabon

door | Geplaatst: 14 mrt 2022 | Bijgewerkt op: 22 jul 2022 | Lissabon, Tips

Wat is Lissabon zonder toeristen? De hoofdstad van Portugal ontvangt jaarlijks miljoenen vakantiegangers: dagjesmensen die elders in het land verblijven, maar ook weekendtoeristen die Portugal enkel bezoeken voor de veelzijdigheid van Lissabon. Want Lissabon heeft het allemaal: bijzondere bezienswaardigheden, een bruisend uitgaansleven, fijne restaurants én natuurlijk strand. In deze blog over een fantastische citytrip naar Lissabon, vertellen we over de bezienswaardigheden die je absoluut niet mag missen als je Lissabon een bezoek brengt.

Op zoek naar de meest bijzondere plekjes in Lissabon om te eten? Onze tips lees je hier

 

Bezienswaardigheden die je niet mag missen

Lijstjes: het internet staat er vol mee. Lijstjes zijn lekker overzichtelijk en snel te lezen. Over bezienswaardigheden in Lissabon zijn ook veel lijstjes geschreven. Een top 10, top 20 en zelfs een top 30. Het zegt genoeg: er is véél te zien in Lissabon. En dus moet je keuzes maken. Wij maken ons eigen lijstje met toppers.

 

Maak het jezelf leuk en gemakkelijk met trams en liften

Als Nederlanders zijn we niet veel gewend als het gaat om heuvelachtig terrein (uitzonderingen daargelaten). In Lissabon weet men niet beter. De stad is gebouwd op zeven heuvels en dat is te zien aan de soms enorm steile straten. Het levert prachtige plaatjes op, maar de straten zijn een uitdaging om te beklimmen. Om toch aangenaam naar boven en beneden te kunnen, vind je verspreid door de stad trams en liften. Zeker voor toeristen is het fijn om deze te gebruiken, want anders zou je de stad door vermoeidheid en blaren niet eens helemaal kunnen zien.

De gele trams heten ‘ascendors’ en vervoeren locals en toeristen door de stad. De liften heten ‘elevadors’ en brengen je naar hooggelegen plekjes. Een bekende lift is de Santa Justa-lift. Deze brengt je van de wijk Baixa naar de hoger gelegen wijk Bairro Alto.

 

Bijzondere begraafplaats: Cemiterio dos Prazeres

Misschien verwacht je een begraafplaats niet in een rijtje bezienswaardigheden, maar Cemiterio dos Prazeres hoort er wat ons betreft echt in te staan. Een andere naam voor dit kerkhof is ‘ministad’. Deze naam heeft het gekregen omdat de grafkisten in kleine familiehuisjes liggen. De ‘huisjes’ hebben deuren en voor sommige ramen hangen zelfs gordijnen. Om de graven heen liggen symmetrisch aangelegde paden en daardoor voelt het echt als een stad met kleine huisjes. Overigens is het terrein zeker niet klein: de begraafplaats is twintig hectare groot.

Het is een indrukwekkende bezienswaardigheid die je zeker niet mag vergeten als je Lissabon bezoekt. Overigens kom je er eenvoudig en snel met tram nummer 28. Het leuke aan deze lijn is dat het je eerst door verschillende historische wijken leidt: Graca, Alfama en Baixa.

 

Jerónimos Monastery, een adembenemend mooi gebouw

Over smaak valt te twisten en dat geldt dus ook voor architectuur. Wij vinden het Jerónimos Monastery prachtig, maar dat hoeft niet iedereen te vinden. Toch weten we bijna zeker dat elke toerist ervan overtuigd is dat dit op z’n minst een zeer indrukwekkend klooster is. Een opvallende verschijning in het grote Lissabon.

Dit Hiëronymietenklooster staat in de wijk Belèm, die sowieso de moeite van het bezoeken waard is. In de zestiende eeuw is Jerónimos Monastery gebouwd, waarschijnlijk omdat ontdekkingsreiziger Vasco da Gama een succesvolle reis naar Indië achter de rug had. Deze zeereizen waren destijds van groot belang voor de rijkdom en het aanzien van Portugal, dus het is aannemelijk dat koning Manuel I om die reden de bouw van het klooster in gang zette.

Het klooster is gebouwd in Manuelstijl (inderdaad; vernoemd naar diezelfde koning). De Manuelstijl staat erom bekend dat het tal van versieringen heeft die verwijzen naar de zee en de ontdekkingsreizen. Je kunt dan ook lang kijken naar het klooster en telkens weer nieuwe figuren en versieringen ontdekken.

In de jaren ’80 is het klooster toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van UNESCO.

 

Meer zien van Lissabon?

Verblijf je langer in Portugal of ben je van plan vaker terug te komen, dan kun je gelukkig ook andere bezienswaardigheden in deze mooie stad bekijken. En je zal de eerste niet zijn; veel Nederlanders zijn dol op Lissabon. Of beter gezegd; op Portugal. Steeds meer mensen besluiten om in dit aangename land een tweede huis te kopen. Benieuwd of dit iets is voor jou, lees dan snel meer over het investeren in een tweede woning in Portugal. Of bekijk direct de vakantiewoningen die wij aanbieden.