De zeevaartgeschiedenis van Portugal

door | Geplaatst: 28 feb 2022 | Bijgewerkt op: 22 jul 2022 | Tips

Waarschijnlijk ken je ‘m wel, de vlag van Portugal: het opvallende groen aan de linkerkant en het rode vlak rechts. En in het midden iets kleins in het geel. Maar heb je daar wel eens aandachtig naar gekeken? Want juist dat wat in het midden staat, zegt veel over de geschiedenis van Portugal. Het is namelijk het wapen van Portugal met daarop onder meer een gouden armillarium; een navigatie-instrument dat in de 15e en 16e eeuw gebruikt werd in met name de scheepsvaart. Het armillarium staat symbool voor het scheepsvaartverleden en de Portugese ontdekkingen. Wist je dat er – naast de vlag – ook veel plekken in Portugal zijn die over deze rijke geschiedenis van het land vertellen?

 

Kaap Sint-Vincent: het einde van de wereld

Het meest zuidwestelijke punt van het vasteland van Europa is kaap Sint-Vincent (Cabo de São Vicente). Het ligt in de Algarve, niet ver van Ponta de Sagres. Er vonden daar meerdere zeeslagen plaats, waaronder een waarbij Michiel de Ruyter een belangrijke rol speelde.

Deze kaap heet ook wel ‘het einde van de wereld’ en in het verleden geloofde men dat ook. Want zo voelt het er: de kliffen zijn meer dan vijftig meter hoog en je ziet in de verste verte geen land meer. De zon (die men daar vroeger bijzonder groot vond) stort er aan het einde van de dag in het water. Het was echt het einde van de bewoonde wereld.

Op de punt van de kaap staat een vuurtoren, gebouwd in 1846 op de ruïnes van een oud klooster. Hij is schitterend en reden voor veel toeristen om de kaap te bezoeken.

 

Fortaleza de Sagres

Wil je meer weten over het vroegere leven in die omgeving, bezoek dan het fort van Sagres (Fortaleza de Sagres). Het bijzondere fort werd op dit strategische punt gebouwd in de 15e eeuw, in opdracht van de Portugese Hendrik de Zeevaarder – die daar overigens ook stierf. Hij was zelf geen groot reiziger, maar initieerde en financierde veel reizen die belangrijk zijn geweest voor het Portugese wereldrijk.

Het fort geeft je niet alleen een prachtig uitzicht over de kaap, maar ook een bijzonder inkijkje in de geschiedenis. Veel oude bouwwerken zijn te bewonderen, zoals vroegere woningen en kwartieren, een parochiekerk en een indrukwekkend windkompas met een diameter van wel 43 meter.

Lang niet alles is nog in goede of dezelfde staat als vroeger: een aardbeving in 1755, gevolgd door een flinke vloedgolf, richtte veel schade aan. Toch voel je er de sfeer van destijds, toen de scheepvaartschool er stond, ontdekkingsreizen hier startten en waar Portugezen werkten aan de nieuwste scheepvaarttechnieken om de wereld te ontdekken.

 

Belém: boordevol herinneringen

We gaan richting het noorden. In Lissabon vind je de wijk Belém, gelegen aan de rivier de Taag. Een prachtige plek om naartoe te gaan als je in de grote stad bent, omdat het heerlijke visrestaurants heeft en kleurrijke gebouwen die de wijk tot een ansichtkaart maken. Maar Belém staat ook bomvol met herinneringen aan het scheepsvaartverleden en juist dat maakt dit deel van Lissabon razend interessant. Denk je eens in dat daar de schepen bevoorraad werden, voordat ze voeren naar onontdekte gebieden…

 

 

Mosteiro dos Jerónimos en Torre de Belém

Een paar bezienswaardigheden spannen wat ons betreft de kroon. Op de eerste plaats het klooster Mosteiro dos Jerónimos. Je raakt niet uitgekeken: dit klooster bevat veel maritieme symbolen en staat vol met belangrijke historische personen.  Wil je meer weten over de navigatietechnieken van de Portugezen en schaalmodellen van schepen zien, stap dan binnen bij de westelijke vleugel van het klooster voor een bezoek aan het scheepvaartmuseum (Museu de Marinha).  De bouwstijl (Manuelstijl) van het klooster, is ook gebruikt bij de bouw van de Toren van Belém. De toren was de ceremoniële toegangspoort voor de ontdekkingsreizen van ontdekkingsreiziger Vasco da Gama, en was daarnaast een verdedigingstoren. Op de toren zie je afbeeldingen van vissen, touwknopen, ankers en wereldbollen. Zowel de toren als het klooster staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

 

Padrão dos Descobrimentos

Ben je in Belém, neem dan ook ruim de tijd om het Monument van de Ontdekkingen (Padrão dos Descobrimentos) in je op te slaan. In 1960 is het monument gebouwd; het is dus niet oud, maar vat de bloeiende geschiedenis van Portugal goed samen – zoals de naam van het gedenkteken al zegt.

Het monument moet een karveel (een type schip) voorstellen. Voorop staat Hendrik de Zeevaarder, met achter hem 32 belangrijke historische figuren. Let ook op het golfpatroon op het plein rondom het monument: alles heeft te maken met de zee.

 

 

 

 

Ontdek Portugal zo vaak als je wilt

De eerstvolgende keer dat je Portugal bezoekt, kijk je waarschijnlijk veel beter om je heen, op zoek naar sporen van de zeevaartgeschiedenis. Want die vind je natuurlijk niet alleen op de plekken die we hierboven noemen. 

Ben jij liefhebber van Portugal en overweeg je om een tweede woning te kopen in het land? Kijk eens naar de projecten die wij aanbieden. Heb jij vragen en wil je meer weten over het investeren in een vakantiewoning in Portugal, neem dan vrijblijvend contact met ons op.