Stedentrip Faro: de beste tips op een rij

door | Geplaatst: 9 nov 2022 | Bijgewerkt op: 4 nov 2022 | Tips

Helemaal in het zuiden van Portugal ligt de hoofdstad van de Algarve: Faro. Grote kans dat je Faro eens vluchtig hebt gezien toen je landde op het vliegveld bij de stad. Maar zorg dat het daar niet bij blijft! Faro is namelijk een charmante, sfeervolle stad met historische pareltjes. Een stedentrip Faro is dus een ontzettend goed idee. Waarom? Wij zetten de beste tips op een rij.

 

Faro in vogelvlucht

De meeste mensen die met het vliegtuig naar de Algarve gaan, vliegen op Faro. Voordat de piloot het toestel veilig op de grond parkeert, zie je vanuit het raampje dat de stad aan zee ligt. Eeuwenlang betekende deze gunstige ligging uitstekende mogelijkheden om te handelen. Het waren de Romeinen die ruim tweeduizend jaar geleden de haven aanlegden en Faro lieten opbloeien tot een ware handelsstad. Vóór de Romeinen, maar ook erna, kreeg Faro bezoek van kruisvaarders, Moren en andere groepen die flink hebben huisgehouden in de stad. Delen van Faro zijn daarom verschillende keren opnieuw opgebouwd.

Aan het begin van de achttiende eeuw werd een groot deel van Faro verwoest, dit keer door natuurgeweld in plaats van mensen: een aardbeving trof de stad. Na die tijd is Faro wederom opnieuw opgebouwd en veel gebouwen zijn gerestaureerd. Desondanks is er genoeg historie te ontdekken in de stad.

Op dit moment wonen er een kleine zeventigduizend mensen in Faro. De meeste toeristen die de stad bezoeken zijn er voor een dag en verblijven elders in de Algarve – vaak dicht bij de kust. 

 

Ontdek de historie van Faro

Wil je met name de historische kant van Faro zien, bezoek dan Vila Adentro. Deze wijk – ook wel de oude stad genoemd – ligt binnen de stadsmuren die de Romeinen destijds bouwden. Ondanks de vele veroveringen staat de stadsmuur nog bijna rondom de gehele oude stad, en dat is best bijzonder. 

Vila Adentro geeft een goed beeld van hoe Faro er ooit uitzag: de pleinen en smalle straatjes met kinderkopjes, omringd door de typische witte huizen. Erg mooi en kenmerkend is de Arco da Vila; de stadspoort die gebouwd is op het fundament van een poort die uit het jaar 1812 stamt. De poort staat aan de rand van Vila Adentro en is een van de bezienswaardigheden van de stad.

 

Wat je ook zeker moet ontdekken, is het historische pareltje Sé de Faro. Dit is de kathedraal van Faro die al vóór de dertiende eeuw gebouwd is (maar toen nog ‘kerk’ genoemd werd). De opvallende blauwwitte tegeltjes versieren de kathedraal, net als een hoop prachtig en uniek houtsnijwerk. Vergeet ook niet het museum bij de kathedraal te bezoeken en eindig met de klim naar het dak voor een prachtig uitzicht.

 

Een frisse neus halen bij de jachthaven

Naar Faro met de boot? Het kan! De jachthaven ligt zowat in de stad en je loopt snel en makkelijk het centrum van Faro in. Hoe leuk is het om dit te doen als je een boot hebt! 

Heb je geen boot, neem dan toch een kijkje bij de jachthaven. Zeker als de zon ondergaat is het een genot om rond te lopen over de boulevard. 

Bij de haven zijn ook terrasjes en restaurant, dus het is meteen een fijne plek om wat te eten.

 

Eten, drinken, slenteren

Over eten gesproken; in heel Faro zijn terrasjes en restaurants te vinden, in allerlei soorten en maten. Om de sfeer van een stad goed te leren kennen, bezoeken wij altijd minimaal één restaurant of terras tijdens een dagtrip. Het is een uitgelezen kans om de omgeving en inwoners van een stad in je op te nemen – zeker als je buiten zit. En natuurlijk kun je gerechten eten die typerend zijn voor het land of de streek. 

Hoe je de leukste restaurants vindt? Dat is niet zo moeilijk; Faro is een echte ‘slenterstad’. Een groot deel van de stad is autovrij, dus je loopt veilig en in je eigen tempo door enige straatjes, langs snoezige huizen, winkels en boetiekjes, en langs indrukwekkende gebouwen.

 

Overigens – je kunt ook lekker eten of iets drinken bij het strand van Faro. Het is wat ver om te lopen (zo’n tien kilometer), maar met de auto of taxi kun je er eenvoudig naartoe. Ben je er met mooi weer? Sluit je dag dan af met een verfrissende duik in de Atlantische Oceaan.

 

Voor wie er niet genoeg van krijgt

We hebben nog lang niet alles verteld over Faro. Wat dacht je van het waanzinnige natuurgebied Ria Formosa? Je ontdekt er bijzondere natuurverschijnselen en treft er vogels die je misschien nog nooit eerder hebt gezien. Laat je betoveren door zestig kilometer duinen, lagunes, eilanden en kanalen.

En heb je weleens gehoord van de kapel met de naam Capello dos Ossos? Deze zit in de kerk Igreja do Carmo en ligt vol met….de botten van wel duizend monnikken. Dat klinkt luguber, en misschien is het dat ook wel. Durf je het niet aan, aanschouw dan in ieder geval de kerk zelf want die is magnifiek! 

 

Nog een laatste tip: vergeet in Faro vooral niet omhoog te kijken naar de toppen van de daken. Je zult tal van ooivaarsnesten zien, vaak met de eigenaar erop. 

 

Op vakantie naar de Algarve? Vergeet Faro niet!

Faro is een must om te bezoeken als je op vakantie bent in de Algarve. Misschien is dit even omschakelen omdat je de Algarve vooral wilt bezoeken voor de natuur, het strand en de kleinere dorpjes, maar geloof ons: in de hoofdstad van de Algarve kun je je met gemak een hele dag goed vermaken en je leert er veel over het land en over deze zuidelijke regio. Wat wij ook zo leuk vinden aan Faro is het ‘echte Portugese gevoel’. Daarmee bedoelen we dat de stad niet platgelopen wordt door toeristen, maar dat er vooral veel Portugesen wonen en werken. Je kunt je even een van hen voelen.

 

Wil je je vaker een van hen voelen? Overweeg dan om te investeren in een eigen vakantiewoning in de Algarve. We hebben prachtige nieuwbouwprojecten in de Algarve; luxe appartementen en woningen waar jij als eigenaar van kunt genieten én die je kunt verhuren aan toeristen. Een slimme en aangename investering. Wil je hier meer over weten? Wij vertellen je er – geheel vrijblijvend – meer over. Neem snel contact met ons op.