Ontdek natuurpark Ria Formosa

door | Geplaatst: 1 jun 2022 | Bijgewerkt op: 1 jun 2022 | De Algarve, Tips, Trends

In de Algarve, langs de kust tussen Faro en Cacela, ligt een prachtig natuurgebied van wel zestig kilometer lang: Ria Formosa. De zoutwaterlagunes, getijdenmoddervlakten, kanaaltjes, (schier)eilanden en zandbanken zijn een waar paradijs voor (soms zeldzame) flora en fauna. In dit beschermde toevluchtsoord voor dieren kun je flamingo’s, lepelaars, kameleons, woudapen, purperkoeten, zeepaarden, schildpadden en zelfs dolfijnen zien. Ben je in (de buurt van) de Algarve, dan moet je zeker eens een bezoek brengen aan dit betoverende park. En de kans is groot dat het niet blijft bij dit ene bezoek! We leggen je graag uit waarom.

Vogels kijken in Ria Formosa

Naar verwachting wordt Ria Formosa bewoond door zo’n 1500 verschillende diersoorten, waaronder een heel scala aan vogelsoorten. Het natuurgebied is een belangrijk broedgebied voor vogels, zeker voor veel trekvogels. In de winter wonen er zelfs duizenden vogelsoorten in Ria Formosa!
Het is dus een walhalla voor vogelliefhebbers. Je kunt er zomaar de purperkoet spotten; het symbool van Ria Formosa. Ook de griel kan voor je verrekijker verschijnen, evenals strandplevieren, de zwarthalsfuut, de rosse grutto, de visarend en verschillende soorten steltlopers.

Ria Formosa kun je op verschillende manieren bereiken. Er zijn genoeg parkeerplaatsen rondom het uitgestrekte gebied. Het kan ook verstandig zijn om te beginnen bij het bezoekerscentrum, aan de rand van het dorp Olhao. Je krijgt er informatie en folders om zo goed voorbereid aan je tocht te beginnen. Lopend, fietsend of per boot.

Aanrader: beginner of doorgewinterde vogelaar; een bird watching tour met een privégids is een ontzettend goed en leuk idee. Zo ontdek je de beste plekjes om nóg meer vogels te spotten en leer je veel over de omgeving. Deze tochten vinden per boot, lopend of fietsend plaats.

Cultuur in Cacela Velha

Naast natuur kun je je in Ria Formosa ook onderdompelen in cultuur. Bezoek Cacela Velha, een karakteristiek Portugees plaatsje: witte huizen met blauwe accenten, klinkerstraatjes en vissersbootjes aan het water. Erg klein, maar ontzettend fijn.
In Cacela Velha vind je ook een fort. Deze is gebouwd toen het plaatsje deel ging uitmaken van de verdedigingslinie. In die tijd was Cacela Velha in handen van Arabieren en had het veel aanzien. Het was de derde stad van de Algarve (na Silves en Faro).
Maar er is meer historie te vinden: door opgravingen werd een Romeinse villa zichtbaar, een woonwijk van Almohaden en een Christelijke necropolis uit de 14e eeuw.
Vanuit Cacela Velha (dat overigens een fantastisch strand heeft) heb je prachtig zicht op de natuur van Ria Formosa.

Genieten op Ilha Deserta

Sluit je dag af op Praia da Ilha Deserta op Ilha da Baretta, een van de eilanden van Ria Farmosa. Hier kun je komen per boot. Praya da Ilha Deserta is een geïsoleerd strand; het is er uitgestorven. Hier kun je je hart ophalen aan de schoonheid en rust van de Algarve. Er is geen bebouwing en je komt er hooguit een handjevol toeristen of locals tegen.
Vul zelf in hoe je de rust op deze plek wilt ervaren. Ga je de zee op met een kayak? Maak je een wandeling om nog meer kleurrijke of zeldzame vogels te spotten? Of ga je liggen op het witte zand om te genieten van de warme zon en het kraakheldere water vlak voor je?

Nog veel vaker naar Ria Formosa?

Portugal heeft zoveel te bieden! Kun jij geen genoeg krijgen van het land en is het je droom om hier een eigen vakantiewoning te hebben? Wij vertellen je graag over de mogelijkheden van het investeren in een eigen vakantiehuis in de Algarve (of een ander gebied in Portugal). Neem contact met ons op of plan vrijblijvend een afspraak in.