Verschillende wijngebieden in Portugal

door | Geplaatst: 2 jun 2023 | Bijgewerkt op: 2 jun 2023 | Tips

Je kunt de cultuur van Portugal op veel manieren ontdekken. Een manier is door kennis te maken met de verschillende wijnen en wijngebieden van Portugal. Want als het gaat om wijnproductie, kent het land een lange traditie. Al sinds het begin van onze jaartelling wordt hier wijn gemaakt, dankzij de Romeinen die in die tijd de macht hadden in Portugal. De productie van Portugese wijn is nooit gestopt. In deze blog vertellen wij je wat de Portugese wijnen zo uniek maakt en – natuurlijk – waar je de mooiste en belangrijkste wijngebieden van Portugal vindt.

Wijn uit Portugal

Wijnen uit Portugal hebben een bijzonder karakter en zijn zeer divers. Dat danken zij deels aan het klimaat: in het noorden is het een stuk koeler dan in het zuiden van het land. En ook de bodemsoorten verschillen. Daarnaast zijn er zo’n 250 (!) autochtone druivenrassen en maken de Portugese wijnproducenten gebruik van zowel oude als nieuwe productiemethodes.
Portugal is op zes landen na de grootste wijnproducent van Europa en overal door het land zie je (terrasvormige) wijngaarden. Officieel zijn er veertien Portugese wijnregio’s die elk weer eigen subregio’s hebben.

Wijngebied Douro

Wijntoerisme groeit en ook Portugal geeft wijnliefhebbers steeds meer opties om wijngebieden te bezoeken. Zo kun je de Douro-regio bezoeken in het noordoosten, een indrukwekkende vallei die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Langs de steile oevers van de rivier de Douro liggen de oudste wijngaarden van Portugal. Al in 1756 werd deze regio als portwijnregio erkend. Nog steeds maakt men hier port, maar nu ook overheerlijke witte en rode wijnen, gemaakt van eeuwenoude druivenrassen. De rode wijnen die hier vandaan komen zijn gemaakt van rode druivensoorten als de tinta roriz, touriga franca en de touriga nacional. In de witte wijnen zitten soorten als de viosinho, gouveio en malvasio Fino.

Wijngebied Minho (Vinho Verde)

In het frissere noorden van Portugal ligt een ander belangrijk wijngebied, namelijk Minho, waar de wijn Vinho Verde geproduceerd wordt. Door de regen die hier valt, de lagere temperaturen en de beperkte zonuren is rijping van de druiven niet altijd een eenvoudig proces. De druiven – zoals de alvarinho, loureiro en trajadura – worden dan ook geplukt als ze nog niet volledig rijp zijn. Ze bevatten daardoor minder suiker en uiteindelijk een lager alcoholpercentage. Ook zijn de zuren meer aanwezig en zijn de wijnen (zelfs de rode wijn die hier vandaan komt) licht mousserend. Vinho Verde is een typische zomerwijn: fris en licht fruitig.

Wijngebied Alentejo

In het zuiden van Portugal, boven de Algarve, ligt een gigantische wijnregio met de naam Alentejo. Het gebied beslaat wel een derde van heel Portugal! Rij je door dit wijngebied dan zie je talloze olijfbomen, wijngaarden en kurkeiken (waarvan de schors wordt gebruikt om fleskurken te maken).
Omdat het zuiden van Portugal een warm klimaat kent, wordt in Alentejo vooral rode wijn gemaakt. Deze rode wijnen staan bekend als fruitig en soepel en hebben een redelijk hoog alcoholpercentage. Ze worden gemaakt van druivenrassen als de aragonez, moreto en alicante bouschet.
De witte wijnen van Alentejo doen denken aan tropisch fruit, hebben een mooie zuurgraad en net als de rode wijnen heeft ook de witte variant een relatief hoog alcoholpercentage. De witten wijnen worden veel gemaakt van de druivenrassen arinto, roupeiro en perrum.
Bijzonder aan deze wijnregio is de aanwezigheid van Herdade do Esporão, een van de beste en bekendste wijnhuizen van Portugal. Hier mag je een blik werpen op het productieproces, door de wijngaarden lopen en natuurlijk proeven van de wijn.

Genieten met al je zintuigen

Een wijnkenner weet dat Portugese wijnen goed en geliefd zijn over de hele wereld. Hoe fantastisch is het om met eigen ogen te zien waar de druiven groeien en de wijnen worden gemaakt? Maak eens een tour langs de uitgestrekte wijngaarden, ga op bezoek bij wijnhuizen, proef de wijnen in combinatie met lokale gerechten of krijg een schoonheidsbehandeling op basis van druiven. Het zal je liefde voor Portugal zeker laten groeien!

Wil je genieten van deze heerlijke wijnen in Portugal? Dan is een vakantiehuis in Portugal een ideale investering voor jou!