Wandelfanaat? Loop de Seven Hanging Valleys Trail in de Algarve

door | Geplaatst: 12 okt 2022 | Bijgewerkt op: 7 dec 2023 | Tips

De Algarve heeft waarschijnlijk nog nooit een toerist teleurgesteld. Het weer is altijd aangenaam, zelfs in het najaar. De sfeer is er gemoedelijk. En de natuur is prachtig; zowel het binnenland als de rotsachtige kust langs de Atlantische Oceaan. Veel Nederlanders krijgen geen genoeg van de Algarve en bezoeken deze zuidelijkste regio van Portugal meerdere keren in hun leven. Voor hen, maar natuurlijk ook voor ieder ander die de Algarve bezoekt, schrijven we deze special over een van de mooiste wandelroutes van de Algarve: de Seven Hanging Valleys Trail. Voor de wandelfanaat een must, voor alle andere toeristen een echte aanrader.

 

De feiten over de Seven Hanging Valleys Trail

Deze schilderachtige wandelroute heet zo omdat de tocht je leidt langs zeven baaien met rotsformaties die lijken te hangen. Dat ze zo hangen, komt door de erosie in de afgelopen eeuwen.

De wandelroute (in het Portugees heet hij Percurso dos Sete Vales Suspensos, maar dat is wat lastiger te onthouden) volgt de kustlijn. Het begint bij het beroemde strand Praia da Marinha en eindigt zes kilometer verder, bij het strand Praia de Vale Centeanes.

Zes kilometer is niet al te ver, dus er zijn mensen die ervoor kiezen om heen en ook weer terug te gaan. Reken erop dat je als gemiddelde wandelaar in ongeveer vijf, zes uur dit ‘retourtje’ loopt.

Het pad is goed te volgen dankzij de pijlen langs de route. Ook wat grotere kinderen kunnen de route prima lopen, omdat je nog geen vijftig hoogtemeters overbrugt. Maar misschien is twee keer zes kilometer voor die doelgroep dan net weer te pittig.

Hou er rekening mee dat je verschillende ondergronden tegenkomt: rots, zand en houten paden. Voor rolstoelen en kinderwagens is de route dus niet zo geschikt.

Wist je dat er ook veel wandelaars zijn die de route niet helemaal uitlopen? Het maakt namelijk niet uit waar je eindigt: een taxi brengt je snel weer terug naar je beginput. Dat geldt ook voor de start; je kunt natuurlijk ook op een ander punt langs de route starten met de wandeling. Dat maakt de Seven Hanging Valleys een erg toegankelijk wandelavontuur.

 

De start op Praia da Marinha

Praia da Marinha is een zeer geliefd strand. Heb je tijd, kom dan zeker nog een dagje terug om een dag(deel) op dit strand te ontspannen en te zwemmen. Maar eerst; de wandeling. Veel wandelaars beginnen de hike bij dit strand. Je kunt er parkeren en gaat vanaf de parkeerplaats naar het wandelpad. Je hoeft dus niet naar het water toe te lopen, maar we snappen het als je heel even het water van dichtbij wilt zien.

Eenmaal het wandelpad gevonden, loop je van de ene baai naar de andere en kijk je werkelijk je ogen uit. Het water is helderblauw, de rotsen zijn indrukwekkend. Het pad is gelukkig goed begaanbaar, dus kijken waar je je voeten zet hoeft gelukkig niet continu. Zo kun je de adembenemende uitzichten goed in je opnemen.

 

Hoogtepunten onderweg

De hele hike van Seven Hanging Valleys is meer dan de moeite waard. Het is een uitgelezen kans om de kustlijn van de Algarve beter te leren kennen en je te verwonderen over de bijzondere kliffen, indrukwekkende rotsformaties en spannende sinkholes (grote gaten die in de rotsen geslagen zijn).

 

Praia de Benagil

Onderweg tref je de mooiste dingen aan. Zo kom je al vrij snel bij Praia de Benagil. Dit vissersdorpje heeft iets magisch, namelijk een sprookjesachtige grot. Je kunt naar de grot lopen en van bovenaf de grot in kijken. Het beste plaatje krijg je echter vanaf het water, dus dat zou betekenen dat je een klein uitstapje met een boot zou moeten maken. Verblijf je wat langer in de Algarve, dan is het leuk om dit op een andere dag te doen.

 

Farol de Alfanzina

Een ander hoogtepunt is de Farol de Alfanzina; de vuurtoren. De kust waar deze beroemde vuurtoren met zijn rode koepel staat is spectaculair. Heb je tijd, klim dan naar de top van de vuurtoren om het meest imposante uitzicht van die dag te krijgen. Ook leuk: je kunt een rondleiding krijgen door de vuurtoren.

Rondom de vuurtoren groeit de aleppo pine, een van de weinige bomen die onder deze omstandigheden groeit. Op een warme dag is het aangenaam om in de schaduw van deze bomen even bij te komen.

 

Carvalho

Het strand van Carvalho is het laatste hoogtepunt waar we speciaal aandacht aan willen geven. Dit strand is gerust idyllisch te noemen, al is het alleen om zijn beschaafde grootte en de bijzondere traptunnel. Zonder deze traptunnel zou het strand niet toegankelijk zijn.

Hadden we al gezegd dat zwemkleding meenemen een goed idee is? Want dat is het – mits het weer het toelaat, natuurlijk. Hier bij Carvalho kun je een duik nemen, maar natuurlijk ook bij een van de andere baaitjes die je bent tegengekomen.

Geniet! Voor je het weet ben je bij het eindpunt…

 

Méér wandelen in Portugal?

Zou je het liefst heel Portugal willen bewandelen? Groot gelijk, want het hele land is fantastisch. Deze droom hoeft geen droom te blijven… Alles begint met het kopen van een eigen vakantiehuis in Portugal. Maar waar begin je? En wat voor soort huis past bij jou? Hier zie je alle nieuwbouwprojecten in Portugal die wij op dit moment aanbieden. Het zijn stuk voor stuk plaatjes; luxe vakantiewoningen op toplocaties die eenvoudig het hele jaar door verhuurd kunnen worden aan vakantiegangers, en waar jij als eigenaar ook zelf regelmatig in kunt verblijven. Wij laten je droom graag uitkomen. Vraag vrijblijvend om advies op maat.