Bezoek Sagres Portugal

door | Geplaatst: 12 dec 2022 | Bijgewerkt op: 20 jan 2023 | Tips

Een bijzonder bezoekje aan Sagres in Portugal

Wie in de Algarve is, is haast verplicht om een bezoek te brengen aan Sagres. Want deze stad en zijn omgeving ademt een bijzondere sfeer. Waarom? Dat is best simpel: de plek is ontzettend mooi. Met name de zonsondergang is daar, bijna op het meest zuidwestelijke puntje van het Europese vasteland, magisch. Maar de schoonheid is niet de enige reden waarom Sagres aandacht verdient; er is meer te doen en te bekijken in en rondom de stad.

 

Sagres in vogelvlucht

Eerst nemen we een korte duik in de geschiedenis van Sagres. De locatie van Sagres, daar helemaal in het zuidwesten, was bepalend in de tijd van de ontdekkingsreizen. Veel Portugese zeevaarders en ontdekkingsreizigers begonnen aan hun avontuur vanuit Sagres en er vonden rondom de stad verschillende zeeslagen plaats. Zelfs een waarbij Michiel de Ruyter een prominente rol speelde. Ondanks de vernietigende aardbeving in 1755 zie je in en rondom Sagres sporen van de Portugese zeevaart.

Op dit moment is de ligging van Sagres ideaal voor surfers. Voor zowel beginners als gevorderden, want Sagres heeft strand aan meerdere kanten. Zijn de golven niet hoog of laag genoeg, dan wijk je eenvoudig uit naar het andere strand.

 

Vis ruiken, kijken en eten

Sagres is een vissersdorpje, vroeger en nu nog steeds. De levendige vissershaven is erg leuk om te bezoeken. Kom vooral op tijd, zodat je vissersboten ziet terugkeren en je de visvangst en het handelen van dichtbij kunt aanschouwen. De bedrijvigheid in de haven geeft wat ons betreft een authentiek inkijkje in het lokale leven van Sagres. 

Loopt het water je al in de mond bij het zien van al die verse vis? Gelukkig zijn er restaurants in de buurt van de haven (Porto de Pesca da Baleeira) waar je je tegoed kunt doen aan visgerechten en andere (lokale) lekkernijen.

Fortaleza de Sagres: de historische attractie

In de buurt van de stad ligt het fort van Sagres, of wel: Fortaleza de Sagres. Dit indrukwekkende bouwwerk ligt op de landtong, nog verder zuidelijk dan de vissershaven. Dat betekent overigens ook meer wind en een ruigere zee, dus hou daar rekening mee. 

Het fort van Sagres is gebouwd rond de vijftiende eeuw in opdracht van prins Hendrik de Zeevaarder (niet te verwarren met de Nederlandse Hendrik van Oranje-Nassau, die als bijnaam ‘de Zeevaarder’ had). Deze Portugese Hendrik was zelf geen ontdekkingsreiziger, maar was de motor achter veel reizen. 

Het fort diende als een soort kenniscentrum, een plek waar deskundigen bijvoorbeeld navigatie en cartografie verder ontwikkelden. Hendrik de Zeevaarder en het fort hebben een erg grote rol gespeeld in het opbloeien van het Portugese wereldrijk.

Niet alleen is het fort en de directe omgeving ervan mooi om te zien, maar het leert je ook veel over de geschiedenis van Sagres en de Portugese zeevaart.

Leuk om te weten: in Sagres vind je ook het standbeeld van Hendrik de Zeevaarder, uitkijkend over het water en wijzend in de richting van Afrika.

Aan het eind van de wereld in Kaap Sint-Vincent

Op ongeveer tien minuten rijden van Sagres kom je op een plek die door velen het ‘einde van de wereld’ wordt genoemd: Kaap Sint-Vincent (of in het Portugees: Cabo de São Vicente). Dit is het winderige en meest zuidwestelijke punt van het Europese vasteland – vandaar ook het gevoel dat je aan het eind van de wereld bent. Je kunt hier niet meer verder. Je wordt omringd door steen en rotsen, en de hoge kliffen waar de golven tegenaan beuken laten je weten dat je ook echt geen stap verder moet zetten.

Op dit punt is ook een vuurtoren gebouwd, bovenop de resten van een oud klooster. Heb je tijd, ga dan de vuurtoren in. Zo kun je het spectaculaire uitzicht op je laten inwerken. 

 

Algarve: er komt geen einde aan genieten

Als je de vuurtoren gedag hebt gezegd en weer teruggaat naar de rest van de wereld, zal je je een stuk rijker voelen. Dat doet Sagres met je. En hou je van wandelen, dan kun je prachtige routes lopen rondom het gebied en je verbazen over de grandioze schoonheid van dit stukje wereld. 

Je merkt het; wij kunnen er over door blijven gaan. Niet alleen over Sagres, maar over Portugal in het algemeen. 

We voelen ons gezegend dat we het land vaak kunnen bezoeken. En dat kan jij ook! Heb je ooit overwogen om je geld te investeren in vastgoed? Portugal is een uitstekend land voor een eigen vakantiewoning. Kijk eens naar de nieuwbouwprojecten die wij aanbieden. Wil je graag meer informatie, neem dan vrijblijvend contact met ons op.