Portugese smaakvolle extra virgin olijfolie

door | Geplaatst: 11 feb 2021 | Bijgewerkt op: 22 jul 2022 | Tips

Al jaren wordt olijfolie gebruikt tijdens het koken, niet alleen om in te bakken, maar ook door bijvoorbeeld salades. Doordat wij voor ons werk geregeld in Portugal komen, viel het ons op dat Portugezen tijdens het eten veel Portugese smaakvolle extra virgin olijfolie gebruiken. Ze gebruiken het over de gekookte aardappels, over de warme groentes, over vlees en vis en uiteraard door salades, maar ook om een lekker stukje brood in te dopen.

Tijdens etentjes in Portugal gebruikten wij automatisch ook vaker olijfolie en ervoeren wij deze in de meeste restaurants als heerlijke en vooral enorm smaakvol. Om hier meer over te leren hebben wij een olijfgaard bezocht en een kleine proeverij gehad. Er zijn in heel Portugal en in de Algarve olijfgaarden die middels rondleidingen en proeverijen je graag informeren.

Wat maakt een extra virgin olijfolie zo smaakvol

Door de jaren heen hebben wij geleerd om vooral ‘echte’ extra virgin olijfolie te gebruiken. Deze olijfolie mag alleen zo genoemd worden als het de eerste persing van de olijven betreft en het belangrijkste criterium dat de zuurgraad onder de 0,8 procent ligt.
Tijdens de productie van een extra virgin olijfolie wordt veel aandacht besteed aan het verzamelen en plukken van verse, gezonde olijven. Na het transport worden ze gewassen en vervolgens geperst. Het is dus de meest geconcentreerde olijfolie, de extra virgin olijfolie. Doordat het zo geconcentreerd is geeft het zoveel smaak dat alleen bij het openen van een fles olijfolie je de fruitigheid van de olijf al ruikt.
Naast de eerste persing wordt de kwaliteit van olijfolie ook bepaald door het ras, de ligging van de olijfgaard en het moment van oogsten. Zelf de weersomstandigheden zijn van invloed. Een ‘gewone’ olijfolie bestaat vaak uit een mengsel van virgin olijfolie en geraffineerde olijfolie en is daarom lang zo smaakvol niet. Als je eenmaal een goede smaakvolle olijfolie hebt gevonden die jij lekker vindt, zul je geen genoegen meer nemen met een supermarkt olijfolie. Deze zijn prima om mee te bakken. Maar als smaakmaker is een extra virgin olijfolie vele malen lekkerder.

Portugese smaakvolle extra virgin olijfolieOlijfgaard in Moncarapacho Algarve

In de Algarve zijn meerdere olijfgaarden. Eén daarvan vind je in Moncarapacho, namelijk de Monterosa olijfolie.
In 1969 is dit bedrijf begonnen met het produceren van verschillende groentes en sierplanten. Vanaf 2000 is de switch gemaakt naar het produceren van olijfolie. Olijfbomen zijn al duizenden jaren aanwezig in de Algarve, maar de traditie van het maken van olijfolie ging bijna verloren. Het bedrijf daagde zichzelf uit om een hoogwaardige olijfolie te produceren. Daarin zijn ze uiteindelijk meer dan geslaagd.

Deze olijfgaard bestaat uit 20 hectare olijfbomen en produceert 5 verschillende extra virgin olijfolies. Alle olijven worden hier met de hand geplukt en direct naar een pers gebracht waar ze worden gemalen. De olijfolie die dan wordt gewonnen, wordt gefilterd en opgeslagen in roestvrijstalen vaten tot ze worden gebotteld.
Het resultaat is een olijfolie van de hoogste kwaliteit: Monterosa Extra Virgin Olijfolie. Afgelopen jaar heeft deze olijfolie meerdere gouden en zilveren awards gewonnen tijdens internationale events in New York en Japan.

Ben je benieuwd naar dit productieproces of wil je deze Portugese smaakvolle extra virgin olijfolie zelf proeven en kopen, dan kun je op deze olijfgaard ook terecht voor rondleidingen en proeverijen.

De smaak te pakken

Heb je een grote passie voor de Portugese cultuur en wil je graag vaker naar Portugal om de cultuur en het land te zien en ervaren? Wellicht is investeren in een vakantiewoning in Portugal dan een interessante optie. De Algarve is een interessante locatie om in te investeren, o.a. dankzij het gunstige klimaat en vele toeristen en exclusieve locaties. Bekijk het actuele aanbod vakantiewoningen in Portugal.