Peniche ontdekken? Dat kan nu

door | Geplaatst: 15 dec 2022 | Bijgewerkt op: 10 mrt 2023 | Tips

Verken het schiereiland Peniche

De Silver Coast (‘Costa da Prata’ in het Portugees en ‘Zilverkust’ in het Nederlands) is een prachtige bestemming in Portugal. Het ligt aan de westkust van het land, zo’n honderd kilometer boven Lissabon. Het leuke aan de Silver Coast is dat het nog niet overspoeld wordt door toeristen, zoals de Algarve. De Silver Coast heeft fantastische natuur en leuke steden en dorpjes. Een hoogtepunt is het schiereiland Peniche met daarop de stad die dezelfde naam draagt.

 

Een vuurtoren, vreemde rotsen en een eilandengroep

Ooit was Peniche een eiland, maar door speling van de natuur is het nu verbonden met het vasteland. Het is een heerlijke kustplaats waar je je hart kunt ophalen aan, in de eerste plaats, de schitterende natuur. Je kunt deze ontdekken door te wandelen of hard te lopen, en zelfs door te fietsen. Stel je voor; de rotsen in het water, de hoge kliffen, (bijzondere) watervogels, het blauwe water en de goudgele stranden… Een plaatje!

Als je stopt bij Cabo Carvoeiro, de vuurtoren, dan krijg je als ultieme beloning een machtig uitzicht over de Atlantische Oceaan. Deze vuurtoren is gebouwd op Kaap Carvoeiro, in het uiterste westen van het schiereiland. De toren is zo’n 25 meter hoog, dus reken maar dat je ver kunt kijken.

Zo zie je bijvoorbeeld de rots Nau dos Corvos. Deze rots is een interessant kunstwerk van de natuur, want de vorm doet denken aan een zinkend schip waarvan het kraaiennest nog boven het water uitsteekt.

 

Ook zie je vanaf Kaap Carvoeiro bij helder weer de eilandengroep Berlengas. Dit is een groep kleine eilanden voor de kust, ongeveer tien kilometer vanaf Peniche. Bijzonder aan ‘Ilhas Berlengas’ is dat ze nagenoeg onbewoond zijn. Het is eigenlijk een groot natuurgebied.

Dat betekent niet dat je er niet kunt komen. Je kunt bijvoorbeeld een dagtocht maken naar die eilandengroep vanaf Peniche, en de speciale flora en fauna, én een fort uit 1502 met eigen ogen zien. Voor de duikers onder ons: ook onder water is het adembenemend mooi.

 

Als de mannen de zee op zijn…

Naast natuur is er ook cultuur te vinden in Peniche. Dat begint bij de haven, die altijd erg belangrijk is geweest voor deze kuststad; de visvangst was namelijk de voornaamste bron van inkomsten voor de inwoners van Peniche. Ook nu is het bij de haven een gezellige drukte. Wil je de sfeer én de vis proeven, dan kun je terecht bij veel restaurants in de buurt. 

Vroeger was het niet meer dan logisch dat de vrouwen gingen kantklossen als de mannen op zee waren. Dat geldt niet alleen voor Peniche, maar ook voor veel andere vissersplaatsjes. Hoewel het niet meer noodzakelijk is dat de vrouwen van Peniche op die manier hun geld verdienen, kun je toch nog bijzondere kantwerken kopen in de stad. En dat het kantklossen deel uitmaakt van de cultuur, zie je ook terug in het mooie standbeeld ‘Monumento a Rendilheira’. 

Het standbeeld staat niet ver van de kerk ‘Igreja da Misericordia’. Leuk om te weten: kerken en kapellen (en dat is het laatste dat we vertellen over de cultuur van Peniche) zijn er in overvloed in deze stad.

 

Een stoer gebouw

Peniche is door zijn ligging belangrijk geweest voor de geschiedenis van Portugal. Het fort (Fortaleza de Peniche) is hier het bewijs van. Het fort werd in de zestiende eeuw gebouwd om de stad te verdedigen en heeft later de functie van gevangenis gehad. 

Op dit moment vind je in het fort een museum. Interessant weetje: naast informatie over de functie van het fort, vind je in het museum ook objecten uit een grot (Gruta da Furninha) aan de zuidkust van Peniche. Een bijzondere grot, omdat deze tijdens de prehistorie bewoond was. 

 

De Silver Coast bezoeken wanneer je wil

Er zijn veel Nederlanders die niet genoeg krijgen van Portugal. Sommigen van hen zetten de stap om in dit aangename land een vakantiewoning te kopen. Zo kunnen ze zelf regelmatig naar de Silver Coast toe en ze verhuren hun huis aan anderen, waardoor ze direct profiteren van de huuropbrengst. Een slimme investering!

Is dit iets voor jou? Bekijk onze nieuwbouwprojecten eens; stuk voor stuk luxe vakantiewoningen waar je je helemaal thuis zult voelen. Kijk rustig rond en laat je informeren. Wil je meer weten, neem dan vrijblijvend contact met ons op.