Het charmante Portugese dorpje Estoi

door | Geplaatst: 10 aug 2023 | Bijgewerkt op: 11 aug 2023 | Tips

Zo’n tien kilometer boven Faro ligt een dromerig dorpje met de naam Estoi. Volgens sommigen is het een van de mooiste dorpen van de Algarve. Estoi heeft namelijk een goed bewaard historisch centrum met een paar opvallende bezienswaardigheden en het ademt de sfeer van de middeleeuwen. Dit in combinatie met het rustige tempo dat zo kenmerkend is voor het warme zuiden van Portugal, maakt Estoi tot een heerlijke plek waar je cultuur kunt snuiven en je helemaal kunt ontspannen.

Het centrale plein

Estoi is geen grote plaats maar je kunt je er zeker flink wat uurtjes vermaken. Begin in het oude centrum, bij het plein. Je loopt ernaartoe over straatjes gemaakt van keien en langs witte, oude huisjes met de kenmerkende schoorstenen. De bloemen bloeien en de bomen zijn prachtig groen. Duik ook af en toe een krap steegje in om een paar mooie foto’s te maken.
Hier en daar zal je een paar oudere inwoners van het dorp zien zitten, rustig met elkaar in gesprek. De sfeer is gemoedelijk en onbezorgd.
Daar, bij het plein, kun je op een terras zitten en jezelf trakteren op een goede kop koffie.

De kerk

Aan het plein staat de belangrijkste kerk van het dorp, de Igreja Matriz de Estoi. De kerk is gebouwd in de zestiende eeuw op de plek van een middeleeuwse kapel. De Italiaanse invloeden van de Italiaanse architect zie je terug in het bouwwerk.
De kerk is niet altijd open voor bezoekers, dus je moet een beetje geluk hebben. Kom je op een dag dat je er naar binnen mag, doe dit dan zeker. Het interieur is met z’n rococostijl absoluut extravagant te noemen.

Het paleis

Niet ver bij het plein vandaan, op loopafstand, vind je de trekpleister van Estoi: het historische paleis. Ofwel, het Palácio do Visconde de Estoi. Dit paleis is in de zeventiende eeuw gebouwd als zomeroptrekje voor een voorname familie die in de Algarve woonde. Het roze bouwwerk is op z’n minst frappant te noemen, want het is gebouwd in zowel de neobarrokke als de neorococo stijl. Een opmerkelijke keus, want in Portugal werd er niet op die manier gebouwd. Je treft in heel Portugal dus niet nog zo’n exemplaar.
Leuk weetje: de bouw van het paleis is nooit voltooid. Pas aan het eind van de negentiende eeuw, toen een rijke inwoner van Estoi het paleis kocht, is het opgeknapt en geworden zoals het nu is.
Sinds die tijd zijn ook de terrasvormige tuinen rondom het paleis, de neoklassieke beelden in de tuin en de bijzondere toegangspoort een lust voor het oog.

De binnenkant van het paleis moet ook prachtig zijn, maar dat weten we alleen van de foto’s. Tegenwoordig is het paleis een hotel. Wil je een unieke overnachting, dan is slapen in dit architectonische hoogstandje (mét fantastisch zwembad) echt een aanrader.

De ruïnes

Heb je lang genoeg rondgekeken in het historische centrum, bezoek dan op je weg terug de ruïnes van Milreu. Deze stammen uit de tijd dat de Romeinen Portugal in bezit hadden. Het uitgestrekte terrein behoorde toe aan een Romeins boerderijcomplex en laten je de fundamenten zien van onder meer een villa, tempel, badhuis en mausoleum.
Op vloeren en muren kun je nog veel mozaïeken zien; deze onderscheiden dit Romeinse complex van andere. Daarnaast is het opvallend dat dit complex een eigen tempel had. Waarschijnlijk was het dus een belangrijke plek.

Ben jij op bezoek in de Algarve of heb je een mooi appartement in Portugal, doe jezelf dan een plezier en ga naar het fotogenieke Estoi. Een uniek dagje uit!