5 buitenactiviteiten in de Algarve

door | Geplaatst: 27 jan 2021 | Bijgewerkt op: 22 jul 2022 | Tips

Ieder jaar trekt Portugal en de Algarve in het bijzonder veel toeristen uit binnen- en buitenland. De aantrekkingskracht van Portugal zit hem uiteraard in het fantastische klimaat. Portugal telt meer dan 300 dagen zon per jaar en leent zich uitstekend voor een verblijf in zowel de zomer als de winterperiode. De ongerepte natuur van de Algarve leent zich uitstekend voor verschillende buitenactiviteiten. Wij laten je graag kennismaken met een aantal daarvan.

Ontmoet de dolfijnen op zee

Langs de kust van de Algarve leven het hele jaar door dolfijnen. Met een beetje geluk zie je ze soms vanaf het strand, maar je maakt een grotere kans dat je ze ziet met een boottocht langs de kust. In vele gevallen worden deze tochten aangeboden in combinatie met een bezoek aan de mysterieuze grotten en langs de torenhoge rotsformaties waar de Algarve zo bekend om staat. Vanuit de verschillende plaatsen langs is het mogelijk om deze boottochten te reserveren. Zo kun je o.a. terecht in Lagos, Albufeira, Portimao of Vilamoura. In de zomer is het wel handig om een dergelijke toch van te voren te reserveren. Geweldig spannend en ook leuk voor kinderen

Off-road tours

Voor off-road tochten kun je op meerdere plekken langs de kust terecht. Je gaat dan met een 4×4-jeep of met een buggy het ruige landschap van het platteland van de Algarve ontdekken. Deze all-terrain wagens geven je toegang tot plekken waar je met een normale personenauto niet kunt komen. Je ervaart het echte Portugal door onderweg stops te maken en bijvoorbeeld medronho of honing te proeven, natuurlijke fonteinen of een waterval te bezoeken of een duik te nemen in een rivier. Dergelijk tours duren zo tussen de 3 en 4 uur. Let wel goed op de voorwaarden, want deze tours zijn niet geschikt voor iedereen.

tweede woning AlgarveWandelen langs de rotskust

Een groot deel van de kust in de Algarve bestaat uit hoge rotskusten waarlangs de verschillende wandelroutes liggen. Vanaf deze wandelroutes heb je een prachtig, panoramisch uitzicht over zee en langs de kust. Trek wel goede wandelschonen of gympen aan, want de ondergrond is rotsig en niet altijd even vlak. Een van deze routes start bij Capela da Nossa Senhora da Rocha vlak bij Porches. Deze route van iets meer dan 5 kilometer brengt je uiteindelijk naar Praia de Benagil. De hoogteverschillen op deze route zijn minimaal waardoor deze prima te belopen is, ook met kinderen. Neem wel voldoende drinken en versnaperingen mee. Dat geldt zeker in de zomer omdat het dan erg warm kan worden.

Dieren spotten in Fonte Benémola

Op een kleine 20 minuten rijden van Loulé ligt het prachtige natuurgebied Fonte Benémola. Hier wandel je dwars door een beekdal met wilgen, essen, oleanders, cactussen en andere planten en bloemen. Het landweggetje omhoog brengt je langs een aantal druipsteengriotten en voert je door olijfgaarden en langs citroen- en sinaasappelbomen. De wandelroutes zijn uitdagend maar prima te bewandelen met kinderen.

Dwars door het hele gebied loopt een rivier Menalva. Waar water is leven ook dieren. Zo vind je hier talloze soorten (water)slangen, schildpadden, kikkers, salamanders en hagedissen. Ook is het bij uitstek een habitat voor vogels. Met name de ijsvogel vind je hier het hele jaar, maar ook merels, nachtegalen, vinken- en mezensoorten leven hier volop. In de weekenden komen hier veel lokale Portugezen naar toe om samen te lunchen of te BBQ-en.

Een dagje strand op één van de eilanden voor de kust

Het kustgebied tussen Faro en de Spaanse grens bestaat grotendeels uit het natuurgebied Ria Formosa. Een bijzonder gebied waar geen hoge rotskusten meer te vinden zijn. De invloed van eb en vloed is hier groot. Bij eb trekt het water zich zover terug dat langs de hele kust kleine eilandjes ontstaan waar vogels komen foerageren, krabbetjes boven water komen en vissers hun netten uitzetten.

Langs deze kust liggen een aantal eilanden die de moeite waard zijn om een bezoek te brengen. Je waant je er op een klein tropisch eiland en het is alsof de tijd er even stil heeft gestaan. Aan de zuidkant van deze eilanden liggen stranden waar je heerlijk een dagje kunt genieten van zon en zee. Ook zijn er een aantal strandtenten waar je voor je natje en je droogje terecht kunt. Tevens kun je op de meeste van deze eilandjes heerlijk verse vis eten in de verschillende kleine, lokale restaurants. Een dagje naar één van deze eilandjes is zeker geschikt voor gezinnen met kinderen. De ferry naar deze eilanden vertrekken o.a. vanuit Faro, Olhão, Tavira en Santa Luzia. Deze overtochten duren tussen de 10 en 40 minuten.

Meer genieten van Portugal

In Portugal is veel te beleven. Met het hele jaar door een heerlijk klimaat, is het voor Nederlanders aantrekkelijk om hier op vakantie te gaan. Wil je nou vaker naar Portugal en denk je erover om te investeren? Bekijk dan eens onze koopwoningen in Portugal. Neem bij vragen gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder.