Moderne architectuur in Portugal

door | Geplaatst: 13 okt 2021 | Bijgewerkt op: 11 jan 2022 | Nieuws

Portugal ademt een rijke geschiedenis. Dat zie je terug in de vele historische gebouwen. Denk aan de authentieke vissersdorpjes langs de Portugese westkust. In bijna elk dorpje staat een sober witgekalkt kerkje waarin je de zeevaartgeschiedenis van het land terugziet in de houtgesneden schepen en scheepstaferelen. Maar wist je dat Portugal ook een uitstekende bestemming is om moderne architectuur te zien? Met wereldberoemde architecten als Àlvaro Siza en Eduardo Souto de Moura, is Portugal een speler van belang als het gaat om hedendaagse bouwkunst. Als je twijfelt om in Portugal een vakantiehuis te gaan kopen, dan kunnen deze punten je overhalen.

 

Portugal: oog voor historie én helemaal van nu

Naast de oude, originele vissersdorpjes, vertellen ook de prachtig versierde panden in de steden over de geschiedenis van Portugal. De typisch blauwwitte of juist uitbundig kleurrijke azulejos (tegels) op veel huizen, kerken, kloosters en fonteinen verwijzen naar de periode waarin Portugal onder Moors (Arabisch) gezag stond.  Het woord azulejo komt dan ook van het Arabische ‘al- zulaydj’, wat ‘kleine gepolijste steen’ betekent.

Ben jij een Portugal-kenner, dan weet je dat verspreid over het land ook architectonische parels staan die laten zien dat Portugal niet alleen nostalgisch achteromkijkt, maar ook met een frisse blik vooruit. Welke gebouwen je écht moet zien? We noemen hier drie van onze favorieten, die jouw keuze om in Portugal een vakantiehuis te kopen makkelijker maken.

 

Drie moderne gebouwen die je niet wilt missen als je in Portugal bent

Casa das Histórias in Cascais 

Dit museum, gewijd aan de Portugees-Britse kunstenares Paula Rego, is ontworpen door Eduardo Souto de Moura. De schilderijen van Paula Rego zijn vaak maatschappijkritisch, confronterend, erotisch en rauw.  Mensen, waaronder haar eigen echtgenoot en haar andere geliefde, beeldt ze vaak af als dieren. Verwacht in dit museum dus geen lieflijke landschapstaferelen! Maar je vindt er wél mooie werken van een intrigerende kunstenares, iets wat je moet zien wanneer je in Portugal een vakantiehuis koopt of huurt!
Bij deze collectie past een bijzonder gebouw. Daar is de architect zeker in geslaagd: zie het rode beton en de twee piramidevormige torens. Het ontwerp verwijst naar de historische architectuur van de regio. Vergelijk de torens maar eens met die van het paleis in het nabijgelegen Sintra.

En toch is Souto de Moura’s gebouw ultramodern.

Het museum staat in de mooie kustplaats Cascais, ten westen van Lissabon. Een bezoek aan de Casa das Histórias is dus makkelijk te combineren met een strandwandeling en een bezoekje aan een fijn (vis)restaurant.

 

Museum MAAT in Lissabon

Het Museum for Art, Architecture and Technology (MAAT) in Lissabon huist in een opvallend pand aan de oever van de Taag. De Britse architecte Amanda Levete koos voor een futuristische knipoog naar de welbekende azulejos, door het pand te bedekken met vijftienduizend witte 3D-tegels. Breng je een bezoek aan dit boeiende gebouw, loop dan ook zeker het dak op en geniet van het fantastisch panoramische uitzicht.

Op een uur rijden van Lissabon, pal aan de Atlantische Oceaan, vind je het West Cliffs Resort met in totaal 261 luxe appartementen, townhouses en (geschakelde) villa’s. Wil jij de trotse eigenaar zijn van een van deze vakantiehuizen? Bekijk het project en neem snel contact met ons op!

 

Pavilhão de Portugal in Lissabon

In het Parque de Nações in de Portugese hoofdstad staat dit werk van architect Àlvaro Siza. De Portugees ontwierp dit op het eerste oog eenvoudige, maar technisch waanzinnig knappe gebouw voor de Expo in 1998. Ook bijna 25 jaar later blijft dit een pareltje van de moderne architectuur.  Vooral het verbindingselement tussen de twee staande delen van het gebouw, dat doet denken aan een ‘hangend laken’ van beton, maakt het een echt kunstwerk.

 

Nog lang niet uitgekeken? Investeer in een vakantiehuis in Portugal

Ben jij ook verrast door de diversiteit van de Portugese architectuur? Raak je maar niet uitgekeken op dit land en wat het allemaal te bieden heeft? Misschien is het kopen van een tweede huis in Portugal dan interessant voor jou. Veel klanten gingen je voor en investeerden in een vakantiewoning in Portugal.

Hoe heerlijk zou het zijn om je vakanties in Portugal te vieren in je eigen vakantiehuis of om je woning te verhuren aan andere toeristen en zo te profiteren van maximaal rendement? Bekijk snel al onze luxe vakantiewoningen in Portugal!

Wil je meer informatie over het investeren in een vakantiehuis in Portugal? Plan vandaag nog een vrijblijvend kennismakingsgesprek met ons in of neem contact op via telefoon of e-mail.