De Algarve meer dan rotskust, zee en strand

door | Geplaatst: 27 jul 2020 | Bijgewerkt op: 18 okt 2022 | De Algarve

Veel Nederlanders kennen de Algarve van de bekende schitterende rotskusten met kleine baaitjes en stranden. Deze stranden liggen allemaal in het westelijke deel van de Algarve. De bekende badplaatsen als Villamoura, Albufeira en Lagos hebben ieder deze mooie stranden en rotskusten. Maar de Algarve is meer dan rotskust, zee en strand.

Genieten in de Algarve

In het gebied ten oosten van Faro vind je schitterende stranden en eilandjes waar het heerlijk toeven is. Dit gebied bestaat grotendeels uit het natuurgebied Ria Formosa. Een gebied dat zich over 60 kilometer uitstrekt tussen Faro en Tavira. Een prachtig natuurgebied met een enorme lagune met daarom heen een labyrint aan eilandjes, schiereilanden, zandbanken, witte stranden, duinen en heel bijzonder flora en fauna.

Ria Formosa

Ria Formosa is niet voor niets één van de 7 schoonheden van Portugal. In dit gebied leven zo’n 1500 verschillende diersoorten en groeien veel inheemse planten. Denk nu niet dat dit een natuurgebied is waar je niet kunt komen. Niets is minder waar. Vanaf de verschillende plaatsen aan deze kust kun je genieten van deze prachtige natuur. Langs de hele kustweg kun je de verschillende stranden en eilandjes bezoeken. Nergens zie je zo duidelijk de invloed van eb en vloed.

Het is een paradijs voor vogels, waar jaarlijks zo’n 20.000 vogels komen overwinteren. Het is een belangrijke tussenstop in de trekroute van Europa naar Afrika.
Daarnaast is de Ria Formosa ook van economisch belang. De schelpdierkweek die hier plaatsvind is verantwoordelijk voor bijna 80% van de export van Portugese mosselen. Kortom een heel bijzonder gebied, vergelijkbaar met ons waddengebied.

Met de ferry naar eilanden

Vanuit de verschillende plaatsen langs deze kust varen iedere dag ferry’s naar de verschillende eilandjes voor de kust. Alleen al de tocht naar de eilanden toe is bijzonder, zeker bij eb. Je vaart tussen alle eilandjes en zandbanken door. Deze eilanden zelf beschikken bijna allemaal over prachtige tropisch, witte stranden. Bij aankomst loop je dwars door het dorp, gebouwd op strand en duinen richting de stranden aan de zuidkant van de eilanden. Dus geniet zowel van de reis op het water als van de visrestaurants op de eilanden, de mooie witte pittoreske dorpjes en de azuurblauwe zee.
Naast een dagtocht naar één van de eilanden, kun je ook een dag lang varen dwars door de Ria Formosa. Langs de gehele kust zijn er bootverhuur bedrijven waar je dit kunt reserveren.

Pittoreske dorpjes langs de kust

Blijf je liever aan het vaste land dan liggen er veel mooie dorpjes langs de kust. Bij Cacela Velha kun je bij eb richting de eilandjes voor de kust lopen, ook heb je hier een aantal leuke restaurantjes. In Santa Luzia kun je overheerlijke octopus eten bij Casa do Polvo. Wel reserveren anders bestaat de kans dat er geen plek voor je is. Bij Tavira en Fuseta liggen grote velden met zoutpannen. De hoge zoutbergen zijn het bewijs dat hier veel zout wordt geproduceerd. En met een beetje geluk zie je hier flamingo’s in het water staan te eten.

Op verschillende plekken in de Algarve vind je zakjes Flor de Sal Marisol, oftewel zeezout geproduceerd in de Algarve. Dit zout wordt zowel aan restaurants en winkels, maar ook de farmaceutische industrie geleverd.

Visitor center van Ria Formosa

Wil je net als wij meer weten over dit natuurgebied dat zich langs deze hele kust uitstrekt, bezoek dan het visitor center bij Olhao. Je kunt hier in een afgesloten gebied prachtig wandeling en geïnformeerd worden over dit unieke stukje natuur. Neem voldoende water mee en bij voorkeur ook een goed verrekijker. Op verschillende plekken kun je namelijk vele soorten vogels spotten in de kwelders. Zeker tijdens eb is dit een bijzonder gebied om doorheen te wandelen. Zoek naar bijzonder vogels, bekijk de krabben in de kwelders die bovengronds komen eten, bezoek de vuurtoren en de molen en geniet van het uitzicht op de haven van Olhao. Langs de wandelroute staan overal borden met uitleg over de flora en fauna die je aantreft. Dit is ook een geweldige activiteit om samen met kinderen heel leuk is om te doen. Het wandelpad is goed te belopen en zeer afwisselend.

Vakantiewoning in de Algarve

Benieuwd naar ons actueel aanbod vakantiehuizen in de Algarve? Wij bieden zowel appartementen als villa’s aan in de Algarve. Bekijk hier de vakantiehuizen in Portugal.