Het mooie bergdorpje Monchique

door | Geplaatst: 16 feb 2023 | Bijgewerkt op: 15 feb 2024 | De Algarve, Tips

In de bergen in de Algarve, vlak bij de top van de hoogste berg van deze regio, vind je Monchique. Dit dorp is omgeven door de groenste natuur en je vindt er de rijke, authentieke cultuur van Portugal. Vergeet de witte stranden van de Algarve; vandaag rijden we via een prachtige route het binnenland in en laten we jou al het moois zien dat Monchique en zijn omgeving te bieden heeft.

Monchique in vogelvlucht

Het dorp Monchique ligt in het district Faro, in het zuiden van Portugal. Het is niet groot; het telt zo’n zevenduizend inwoners. Deze mensen wonen wat ons betreft op een van de mooiste plekken in Portugal, want Monchique ligt midden in het gebergte Serra de Monchique – door sommigen de ‘tuin van de Algarve’ genoemd.
Waar velen destijds kozen om hun geluk te zoeken aan de kust, bleef een groep hardwerkende Portugezen wonen in het binnenland van de Algarve. En ze hebben er iets prachtigs van gemaakt! In Monchique geniet je van het originele dorpsleven, de fantastische flora en fauna en van de imponerende bouwwerken van moeder natuur.

Proeven van het dorpsleven van Monchique

De ligging van Monchique is spectaculair: het bevindt zich precies in een kloof tussen twee bergtoppen. De straten, gemaakt met kleine steentjes, lijken net als de huizen aan de bergen vastgeplakt. Het gevolg is een idyllisch tafereel; alsof het dorp één is met het gebergte.
Als je in het dorp loopt, springen de rijkversierde en opvallend gevormde schoorstenen van de woningen in het oog. En kijk je weer op ooghoogte, dan zal het je opvallen hoeveel ateliers en handwerkwinkels in de witte huizen met gekleurde deuren gevestigd zijn.
In Monchique krijgt ook jouw innerlijke mens de aandacht die het verdient, want je kunt hier de heerlijkste specialiteiten krijgen (zoals gerookt vlees, bonenschotels en stoofpotjes).
Verlaat het dorp niet zonder geproefd te hebben van de Medronho, de typische sterke drank die alleen in het zuiden van Portugal gemaakt wordt.

Geneeskrachtig water

Wellnessliefhebbers weten het wel, maar jij misschien nog niet: Monchique heeft een natuurlijke bron met water dat rijk is aan mineralen. Bij het kuuroord Caldas de Monchique kun je gebruik maken van deze thermen in een prachtig aangelegd park omringd door de schitterende natuur. De waterbronnen met geneeskrachtige werking hebben een temperatuur van zo’n dertig graden en werden al lang geleden ontdekt (en natuurlijk gebruikt) door de Romeinen.
Heb je tijd? Bezoek het resort, laat je verwennen en kom helemaal tot rust.

De natuur van Monchique wandelend ontdekken

Rondom Monchique kun je heerlijk wandelen en vanuit het dorp beginnen meerdere routes. De weelderige groene bergen met talloze wandelpaden maken dit beschermd natuurgebied tot een waar paradijs voor wandelaars. De routes hebben een prima bewegwijzering en de ene route is lastiger en langer dan de andere; voor ieder wat wils dus.
Bijzonder aan de natuur van Serra de Monchique is de diversiteit. De bergen, de kust vlakbij en het warme weer maken het gebergte tot een bijzonder exemplaar. Zo zijn er meerdere watervallen, riviertjes, bijzondere vogels, kurkbomen en zeldzame plantensoorten. Ook opvallend zijn de terrassen; een herinnering aan de tijd dat hier rijst verbouwd werd.
We kunnen je sterk aanraden om ook de hoogste bergtop van de Algarve te bezoeken: de Foia (905 meter). Het uitzicht is adembenemend en bij helder weer zie je zelfs Faro liggen. Overigens is de bergtop ook met de auto te bereiken.

Wonen in de buurt van Monchique

Laat het strand achter je en rij het binnenland in. Bezoek het pittoreske Monchique en zijn fascinerende omgeving. En weet je wat nou zo mooi is? Jij kunt investeren in een vakantiewoning in Portugal. Bekijk onze projecten in de Algarve of ergens anders in het land. Met een eigen woning in Portugal krijg je meer dan genoeg tijd om het land te ontdekken.