Silves, de voormalige hoofdstad van de Algarve

door | Geplaatst: 9 aug 2022 | Bijgewerkt op: 7 dec 2023 | Tips

Dít moet je zien: Silves, de oude hoofdstad van de Algarve

Silves is één van de oudste stadjes van de Algarve. Heb je er nooit eerder van gehoord, dan brengen wij daar vandaag verandering in. Want Silves is absoluut de moeite van het bezoeken waard. Deze voormalige hoofdstad van de Algarve ligt in het groene binnenland, in de buurt van de rivier de Arade. De authentieke, historische uitstraling van dit stadje brengt je terug naar de middeleeuwen. Stel je voor; smalle, steile straatjes en een groot kasteel op het hoogste punt van het dorp. Je kijkt je ogen uit!

Even terug in de tijd

Portugal heeft een interessante geschiedenis en sporen ervan zijn op veel plekken terug te zien. Waaronder in Silves. Cultuur- en geschiedenisliefhebbers reizen terug in de tijd op het moment dat ze Silves binnenstappen. 

Het stadje ademt een rijke geschiedenis. Tijdens de Arabische bezetting was het de hoofdstad van de Algarve bekend om zijn rijkdom. Belangrijke mensen vestigden zich in Silves en dat is terug te zien aan de mooie woningen die verspreid door de stad staan. 

Maar juist door zijn pracht en praal werd Silves het doelwit van veel plundertochten. De stad verloor daardoor steeds meer welvaart. 

In de 13e eeuw kwam de stad in handen van de Portugese koning en tot op de dag van vandaag is het één van de best bewaarde historische en pittoreske stadjes die het land kent. 

Hoogtepunten van Silves

Zodra je Silves binnenrijdt via de oude Romeinse brug over de rivier de Arade, begint het avontuur. Je krijgt vrijwel direct een goede indruk van hoe authentiek de stad eigenlijk is. En dat wordt daarna alleen maar beter. 

Goed om te weten: Silves is niet zo groot en je kunt het prima lopend ontdekken. Parkeer de auto op een van de (gratis) parkeerplaatsen, trek wandelschoenen aan en wordt één met de historie van deze stad. 

Voor veel toeristen is het grote rode kasteel (het grootste kasteel van de Algarve) de belangrijkste bestemming. Niet gek ook, want het enorme bouwwerk is gebouwd op een heuvel en valt dus goed op. Het is een flinke klim, maar de weg ernaartoe zit vol verrassingen. Eenmaal op de top kun je je hart ophalen aan de schoonheid van het kasteel. 

Boeiend aan het kasteel zijn de Arabische én Christelijke invloeden die je goed zal herkennen. Tip: loop over de oude vestingmuren. Vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over de stad en de omgeving.

Rondom het kasteel vind je meerdere oude gebouwen, waaronder de kathedraal. Deze is net als het kasteel gebouwd met dezelfde rode zandsteen. Op het eerste gezicht lijkt de kathedraal in gotische stijl gebouwd, maar informatie over de bouw van de kathedraal is niet even duidelijk en soms zelfs tegenstrijdig. Zo zou het bouwwerk eigenlijk een moskee zijn en pas na de herovering van Silves omgebouwd zijn tot kathedraal. Enkele aardbevingen zorgden ervoor dat het gebouw door de eeuwen heen meer aanpassingen kreeg. Maar hoe het ook precies zit: de kathedraal moet je absoluut zien tijdens je trip naar Silves.

Silves heeft nog veel meer moois te bieden. Wij noemen er nog één en dat is het oude centrum van de stad, niet ver van het kasteel. Het is een genot om door de smalle, pittoreske straatjes te lopen. Door de aanblik van de kleurrijke woningen en statige herenhuizen, vergeet je soms even dat de weggetjes ook best steil zijn. Gelukkig kun je op tal van plekken pauzeren, want je vindt hier ook knusse restaurants en smaakvolle boetiekjes.

Nog één tip dan: kijk regelmatig naar boven. Erg veel ooievaars nestelen boven op de gebouwen in Silves. Alleen al hun nesten zijn indrukwekkend, maar de kans is groot dat je ook een paar ooievaars ziet zitten, vliegen of hoort klepperen. De kers op de taart van je bezoek aan Silves! 

Vaker naar Silves? Dat kan!

Je kunt eenmalig een bezoek brengen aan Silves. Of je gaat gewoon vaker. Dat kan als jij een eigen vakantiehuis hebt in Portugal. 

Wij bieden meerdere projecten aan in de Algarve. Wil jij je elke dag verwonderen over de schoonheid van het land? Neem contact met ons op om te praten over jouw droomhuis in Portugal of plan vrijblijvend een afspraak in.