Regio Alentejo: het Toscane van Portugal

door | Geplaatst: 21 jul 2023 | Bijgewerkt op: 21 jul 2023 | Tips

De grootste en volgens velen ook de mooiste regio van Portugal is Alentejo. De naam betekent letterlijk ‘over de Taag’: als je vanaf het noorden van Portugal naar het zuiden rijdt en de Taag oversteekt, kom je dus in Alentejo. De regio beslaat bijna een derde van heel Portugal en heeft enorm veel te bieden; van een prachtige kust en eindeloze vlaktes in het binnenland, tot schitterende kastelen en een culinaire rijkdom waar je geen genoeg van krijgt. Tijd om ‘het Toscane van Portugal’ aan je voor te stellen!

De veelzijdige kust van Alentejo

Regio Alentejo ligt in het zuiden van Portugal, boven de Algarve. Dat betekent dat het klimaat er voortreffelijk is; milde winters en zwoele zomers. Gelukkig kun je verkoeling vinden bij de kust van Alentejo.
De kustlijn van de regio is zo’n honderd kilometer lang en enorm gevarieerd. Zo vind je in het zuiden de steile kliffen met kleine, witte stranden en knusse haventjes. In het noorden zijn er duinen en lagunes met helderblauw water. Het leuke is dat er voor ieder wat wils is: de actieveling kan er bodyboarden, surfen, kitesurfen of eindeloze strandwandelingen maken. En wie ontspanning zoekt, kan op het strand liggen en af en toe afkoelen in het water van de Atlantische Oceaan. Dankzij deze lange kustlijn kun je kiezen voor de wat grotere stranden waar toezicht is of juist de afgelegen, idyllische plekjes waar haast niemand is.

Ook het landschap naast de kust van Alentejo nodigt uit om ontdekt te worden. Dit kan met de auto of fiets zijn, maar ook wandelend of zelfs te paard. Een aanrader is ook om een boot- of kanotocht te maken over de rivieren de Mira of de Sado. Zo zie je Alentejo op een heel andere manier en heb je kans om bijzondere flora en fauna te spotten.
Langs de kust vind je meerdere badplaatsen en pitoreske dorpjes. Hier geniet je van een ontspannen sfeer, lekker eten en mooie zonsondergangen.

De verbluffende natuur van Alentejo

Wandel, fiets of rij je door het binnenland van Alentejo dan kun je het voor elkaar krijgen om urenlang geen mens tegen te komen. De regio heeft namelijk een oppervlakte van 26.000 vierkante kilometer, maar er wonen slechts zo’n 750.000 mensen.
En dan het uitzicht: glooiende heuvels en het volmaakte kleurenpalet van de ongerepte natuur. Het is niet voor niks dat dit ‘het nieuwe Toscane’ is. De oeroude kurkeiken (waarvan men flessenkurken maakt; de regio is de grootste kurkproducent ter wereld) en de olijfbomen maken het helemaal af.
In het noorden, waar het iets koeler is, zijn er meer groene glasvlaktes. En ga je richting het zuiden, dan zijn het de goudgele graanvelden die je aandacht trekken.

Er zijn ook een paar nationale natuurgebieden in Alentejo. Hier hebben ze extra oog voor de zeldzame planten en dieren die in het gebied groeien en leven. Ben je vogelaar, dan zal je veel moois zien in de natuurgebieden Vale do Guadiana en Serra de São Mamede.
Er lopen veel wandelroutes door deze natuurgebieden, en in de buurt ervan liggen authentieke dorpjes te wachten op jouw komst.

De tongstrelende gastronomie van Alentejo

Dat Alentejo naast prachtige natuur ook een geweldige keuken heeft, is de kers op de taart. De vruchtbare grond van Alentjo levert overheerlijk voedsel op en tijdens je bezoek aan Alentejo kun je je hart ophalen aan het proeven van lokale gerechten. Brood, olijfolie en varkensvlees zijn de basis van deze Portugese keuken. Gerechten worden verfijnd met kruiden als rozemarijn, munt, koriander en polei.
Voor wie niet eeuwig de tijd heeft, zijn de ‘petiscos’ een uitkomst. Dit zijn hartige hapjes die je de kans geven om meerdere gerechten te proeven.
Hou je van wijn, dan is het niet meer dan logisch dat je de beste wijn drinkt bij dit eten. Wijn die natuurlijk in Alentejo gemaakt is. Want al die wijngaarden zijn je vast niet ontgaan tijdens je bezoek aan de regio. Alentejo is een gigantische wijnregio. Zeker de soepele rode wijn gaat goed samen met de gerechten die zijn gemaakt van lokale, seizoensgebonden ingrediënten.

Het cultureel erfgoed van Alentejo

We hebben de kust, de natuur en de keuken gehad; als laatste geven we aandacht aan het wereld- en cultureel erfgoed van Alentejo.
Meerdere locaties van de regio zijn door UNESCO als werelderfgoed erkend. Het historische centrum van Évora, de hoofdstad van Alentejo, is een daarvan. De bruisende stad heeft haar oorsprong in de Romeinse tijd en is daarmee al vele eeuwen oud. De karakteristieke, witgekalkte huizen met azulejos en smeedijzeren balkons zijn een lust voor het oog.
Dat Évora zo oud is, zie je terug in indrukwekkende gebouwen en monumenten: van een Romeinse tempel tot een gigantische kathedraal en een eeuwenoud aquaduct.

Niet alleen bouwwerken in Alentejo staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, ook het maken van koebellen in deze regio is werelderfgoed. Want in Alentejo worden koebellen op een unieke ambachtelijke manier vervaardigd en het geluid ervan is onmiskenbaar voor het platteland van de regio. Er zijn nog maar een handjevol ambachtslieden die de koebellen op deze manier kunnen maken.

Nu je weet dat Alentejo ook op cultureel gebied veel te bieden heeft, is het plaatje compleet: het Toscane van Portugal bevat alles wat je nodig hebt voor een welverdiende en inspirerende vakantie in Portugal.