De mooiste natuur in Portugal: Douro-vallei

door | Geplaatst: 10 okt 2022 | Bijgewerkt op: 10 okt 2022 | Tips

Wijnliefhebbers én natuurbewonderaars opgelet! In deze blog lees je alles over de Douro-vallei: een adembenemend mooi natuurgebied met een rijke cultuur. De vallei ligt in het noorden van Portugal en heeft zijn naam te danken aan de rivier de Douro die zich als een sierlijke slang door de vallei meandert. De Doura-vallei leent zich uitstekend voor een (meerdaags) bezoek. En niet alleen als je van wijn en port houdt, maar ook als je een uniek landschap weet te waarderen.

 

Port en wijn van druiven uit de Douro-vallei

De Douro-vallei is een wijnregio; een van de oudste ter wereld. Al meer dan tweeduizend jaar worden hier port en wijn geproduceerd. Daarmee is de vallei van oudsher belangrijk voor de export en is het een inkomstenbron voor Portugal.

Bij ‘port’ denk je al snel aan Porto. Dat is terecht, want hoewel port gemaakt wordt van druiven uit de Douro-vallei (port wordt dus nooit gemaakt van andere druiven), heet het port vanwege de belangrijke havenstad die de wijn exporteerde naar de rest van de wereld: Porto.

De Douro-vallei en port gaan dus al eeuwen hand in hand. Maar inmiddels worden er ook andere wijnen gemaakt in de Douro-vallei, in het zogeheten DOC-wijngebied. Daar worden nu prachtige rode en witte wijnen gemaakt van druivensoorten die al eeuwenoud zijn en die vroeger enkel gebruikt werden voor het maken van port.

Goed om te weten: deze wijnen zijn slecht verkrijgbaar in Nederland. Dus breng jij een bezoek aan de Douro-vallei, grijp je kans en neem wat flessen mee.

Overigens is de stad Porto nog steeds onlosmakelijk verbonden met de Douro-vallei en met port. En ook in deze mooie stad kun je port en tafelwijnen kopen uit de Douro-vallei. We kunnen je van harte aanraden om zowel de Douro-vallei als Porto te bezoeken.

 

Waarom de Douro-vallei je niet zal teleurstellen

De regio Douro oogt bijzonder. Dat zie je op foto’s en merk je direct als je het landschap binnenrijdt. Dat komt vooral door de terrasvormige akkers met stenen muurtjes langs de steile hellingen van de rivier. Een lust voor het oog! Sinds 2001 staat de Douro-vallei op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Dat zegt eigenlijk al genoeg: het is dus een bijzonder gebied en waardevol voor de wereld.

Niet alleen voor de natuur bezoeken toeristen deze vallei, maar natuurlijk ook voor de wijn en de port. Meerdere beroemde wijnhuizen zijn hier gevestigd. Je kunt er een rondleiding volgen en de dranken proeven. Bij sommige wijnhuizen kun je zelfs overnachten.

Naast wijn, port en natuur zijn er meer redenen om de vallei te bezoeken. Er zijn tal van interessante steden en pittoreske dorpjes. Pinhão is de naam van zo’n dorpje. Een bezoek aan Pinhão leidt je over een mooie maar smalle brug, ontworpen door Gustave Eiffel. En eenmaal in Pinhão is het een goed idee om een wijnhuis te bezoeken. Ook vind je in dit mooie plaatsje een van de mooiste treinstations van Portugal. Herkenbaar aan dit gebouw zijn natuurlijk de blauwwitte tegeltjes (azulejo’s) met prachtige afbeeldingen.

Wil je meer weten over de geschiedenis van de Douro en de vallei? Bezoek dan het Douro-museum in het stadje Peso da Régua. Deze stad – die overigens een belangrijke rol had in de wijn- en portproductie – is ook de plek waar de indrukwekkende historische stoomtrein vertrekt.

We komen eigenlijk plek tekort om alles wat boeiend is op te schrijven. We zouden je nog veel meer kunnen vertellen, want in de Douro-vallei vind je ook kathedralen, kerken, kastelen en een park dat op een openluchtmuseum lijkt.

 

Vervoer en verblijf in de Douro-vallei

Rijd je met de auto door het mooie landschap of vaar je met de boot over de Douro? Het maakt eigenlijk niet uit, want op beide manieren krijg je een goede indruk van de schitterende omgeving. De auto leidt je langs verschillende dorpjes en zeker het rijden van de N-222 is een unieke belevenis. Deze weg is volgens velen een van de mooiste wegen van de wereld. En hoewel smaken verschillen, kan het haast niet anders dan dat ook jij geniet van een roadtrip over de N-222; al die bochten en die mooie uitzichten… Over uitzichten gesproken; wil je een magnifiek uitzicht, ga dan naar het uitkijkpunt Miradouro de São Leonardo da Galafura, op meer dan 600 meter hoogte.

Stap je in een boot, dan beleef je de Doura-vallei heel anders. Je kijkt omhoog naar de wijngaarden en kunt in alle rust en in een heerlijk tempo de schoonheid van de Douro-vallei in je opnemen. Het is een leuk idee om vanuit een van de dorpjes aan het water een boottocht te boeken. Je vaart dan korte tijd over de Doura en houdt genoeg tijd over voor andere activiteiten.

Wil je langer dan een dag in deze regio verblijven, dan kun je eenvoudig een overnachting boeken in een hotel of bed & breakfast. Of zoek een slaapplek via Airbnb; je komt dan vaak op de meest bijzondere plekjes.

 

In alle rust Portugal ontdekken

Breng jij een bezoek aan Portugal? Vergeet de Algarve en bezoek de Douro-vallei in het noorden van dit mooie land. We garanderen je dat het de moeite waard is.

En mocht je nou niet genoeg krijgen van Portugal, dan kun je overwegen om er een eigen vakantiehuis te kopen. Dat is niet alleen een slimme investering, maar ook een hele aangename. Want met een eigen vakantiewoning in Portugal kun je alle tijd nemen om het hele land te ontdekken!

Wij verkopen meerdere nieuwbouwprojecten in verschillende delen van Portugal. Zit er iets voor jou tussen? Kijk rustig rond en vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden bij Second Home Invest. Wij helpen je graag tijdens het hele proces; van de oriëntatie en de aankoop, tot de oplevering.