Ecopistas: fantastisch fietsen in Portugal

door | Geplaatst: 14 mrt 2023 | Bijgewerkt op: 14 mrt 2023 | Tips

Nederlanders en fietsen: het is een goede combinatie. Fietsen is praktisch, snel en goedkoop. Daarnaast zie je op de fiets veel van de omgeving; fietsen is dan ook een hobby van velen (de helft van de Nederlanders fietst recreatief!). In andere landen is fietsen soms wat lastiger, bijvoorbeeld door het ontbreken van (veilige) fietspaden. Maar wist je dat je juist in Portugal heerlijk én veilig kunt fietsen? 

 

Ecopistas

In Portugal heb je speciale fietspaden. Deze zijn aangelegd over voormalige spoorlijnen en in kanalen en worden ecopistas genoemd. De ecopistas maken onderdeel uit van een uitgebreid netwerk van fietspaden (en wandelpaden). Gemotoriseerde voertuigen zijn niet toegestaan op de ecopistas. Dankzij deze fietspaden kun je het mooie Portugal op een fijne, ontspannen manier verkennen. 

We laten je graag een paar van de mooiste ecopistas zien.

 

Ecopista do Dão

We zijn vast niet de enigen die Ecopista do Dão de mooiste vinden. Deze fietsroute is volledig geasfalteerd en in elke gemeente heeft het asfalt een ander kleurtje. Het pad loopt door het midden van Portugal, tussen Vieu en Santa Comba Dão, en maakt vooral indruk door de afwisselende uitzichten. Dat komt omdat het pad de loop van de rivier volgt. De rivier meandert en het fietspad dus ook. Na elke bocht staat je een aangename verrassing te wachten.

Uiteindelijk gaat het fietspad verder waar de rivier stopt, maar dat maakt de route niet minder plezierig. Je ziet bergen, bossen, wijngaarden en de meest schattige dorpjes. Omdat de ecopista een oude spoorweg is, fietst het heerlijk en zijn er geen steile hellingen. Dit geldt overigens voor alle ecopistas, want oude treinen hadden niet het vermogen om steil naar boven en weer naar beneden te gaan.

Naast de schoonheid van deze ecopista, maakt de lengte hem ook bijzonder: het fietspad is 49 kilometer lang en daarmee de langste ecopista van Portugal.

 

Ecopista da Linha do Corgo

Meer naar het noorden, ter hoogte van Porto, vind je de Ecopista da Linha do Corgo. Deze loopt tussen Vila Real en Sabroso en is met 37,5 kilometer ook niet bepaald kort te noemen. Ook dit voormalige spoorlijn is prachtig aangelegd en geeft fietsers en wandelaars volop gelegenheid om het schitterende binnenland van Portugal te ontdekken. De route loopt voor een deel langs de rivier Corgo en onderweg geniet je van prachtige uitzichten over heuvels, weilanden en bossen.

Je kunt deze (en de vorige) tocht ook fietsen in twee dagen, met een overnachting in het midden. Leuk voor het echte vakantiegevoel!

Deze route wordt overigens ook gebruikt door professionele hardlopers, wielrenners en mountainbikers. Soms zul je dus even aan de kant moeten om deze ‘snelle jongens’ voor te laten gaan.

 

Ecopista Linha do Vouga

Eveneens in het noorden, maar iets meer richting de kust, vind je de Ecopista Linha do Vouga. Je kunt hier fietsen van Sernada do Vouga tot Cedrim, of andersom natuurlijk (handig om te weten: fiets je richting Sernado do Vouga, dan heb je in het begin een klimmetje en eindig je met het dalen). De route is zo’n dertien kilometer, dus perfect als je een niet al te lange fietstocht wil maken. Deze ecopista is niet geasfalteerd maar van beton en voor een deel van gravel. 

Echte fietsliefhebbers maken deze tocht een stuk langer: ze fietsen verder naar Viseu om daar te overnachten, en fietsen de volgende dag de Ecopista do Dão. Inderdaad; dat is de eerste ecopista die we noemden. Een pittige maar mooie tocht!

 

Fietsavonturen in Portugal

Ben jij klaar voor een fietsvakantie door Portugal? Of wil je vanuit je vakantiewoning fietstochten maken om het binnenland van Portugal op je gemak te ontdekken? Bekijk onze projecten eens: luxe vakantiewoningen op toplocaties in Portugal waarvandaan je geweldige fietsavonturen kunt beleven.