Óbidos: een prachtig middeleeuws stadje aan de Zilverkust van Portugal

door | Geplaatst: 24 jun 2021 | Bijgewerkt op: 28 feb 2022 | Silver Coast

Portugal heeft het allemaal: prachtige stranden, bijzondere rotsformaties, een rijke keuken en heuvellandschappen waar je niet op uitgekeken raakt. En dat allemaal gehuld in een fantastisch klimaat. Het is dus niet zo vreemd dat veel Nederlanders willen dat hun tweede huis in Portugal staat. Bijvoorbeeld op het West Cliffs Resort, een luxe resort in de duinen met uitzicht over de Atlantische Oceaan.

Drie hoogtepunten van Óbidos

Laat Lissabon, Porto en de Algarve maar even voor wat het is en ontdek de Zilverkust – ook wel de Costa de Prata genoemd. Er zijn tal van redenen waarom je zou wensen dat jouw vakantiehuis hier staat. Maar wij lichten één reden toe: het middeleeuwse stadje Óbidos. Een pittoresk en kleurrijk vestigingsstadje dat vaak als dagtrip (vanuit bijvoorbeeld Lissabon) wordt bezocht. En dat is logisch, want het heeft veel te bieden. Dat begint al op het moment dat je door de prachtig versierde toegangspoort, de Porta da Vila, loopt.
We noemen nu niet alle bezienswaardigheden van Óbidos op, maar vertellen je graag over drie hoogtepunten: het middeleeuws kasteel Castelo de Óbidos, de Santa Mariakerk en de stadsmuur.

Castelo de Óbidos, een middeleeuws kasteel

Als je Óbidos binnenstapt, waan je je in de middeleeuwen. De Castelo de Óbidos, een robuust kasteel met middeleeuwse kenmerken uit de 9e eeuw, versterkt dit gevoel. Ooit werd het kasteel door Koning Dinis aan koningin Santa Isabel gegeven tijdens hun huwelijk, dat overigens in het kasteel plaatsvond. De romantiek is nog steeds aanwezig, want tegenwoordig is het kasteel een pousada; een luxe hotel in traditioneel Portugese stijl.
Het kasteel is ook de belangrijkste locatie tijdens het jaarlijkse middeleeuws festival van Óbidos, de Mercado Medieval. Stel je eens voor: kooplieden, jongleurs, lange houten tafels met eten, riddergevechten, hofnarren en jonkvrouwen… Een echte aanrader, maar vergeet je passende kleding niet (of huur/koop je kostuum ter plekke).

De rijke historie van de Santa Mariakerk

Óbidos heeft flink wat kerken; veertien om precies te zijn. Wij noemen er een in het bijzonder: de kleine Igreja de Santa Maria, gebouwd in de twaalfde eeuw. Niet dat de andere kerken onaantrekkelijk zijn, maar omdat deze kerk een bijzondere geschiedenis kent.
In het jaar 1447 trouwde in deze kerk de jonge koning Afonso V met zijn nicht Isabel van Coimbra. Beide waren toen tieners en naar verluid waren ze verliefd op elkaar.
Tijdens de aardbeving in 1755 bleef de Santa Mariakerk, in tegenstelling tot veel andere kerken in Óbidos, onbeschadigd. En hoewel de kerk meerdere malen gerestaureerd en uitgebreid is, is het historische interieur van de kerk grotendeels intact gebleven. Je raakt niet uitgekeken op het beschilderde houten plafond, dat dateert van de zeventiende eeuw.

Een wandeling over de stadsmuur

Wandelen over de stadsmuur van Óbidos is eigenlijk een must en het is vooral leuk om te doen aan het begin van je bezoek aan de stad. Meteen achter de poort kun je naar boven en een wandeling van 1,6 kilometer om het oudste gedeelte van de stad maken. De stadsmuur is dertien meter hoog en breed genoeg om over te lopen, maar er is geen afscherming. Een beetje oppassen dus.
Eenmaal boven is het heerlijk om vanuit de hoogte te kijken naar die doolhof van oude straatjes (en later dan ook echt door diezelfde straatjes te lopen). Ook heb je vanaf de stadsmuur schitterend zicht op het kasteel.

Jouw eigen vakantiehuis vlakbij Óbidos

De Zilverkust heeft enorm veel te bieden. De bijzondere, authentieke stad Óbidos is maar een van de redenen om te investeren in een tweede huis in Midden-Portugal. Wij kunnen je nog veel meer redenen vertellen. Ben je nieuwsgierig en wil je meer weten over onze projecten in Portugal? Neem snel contact op of plan nu een vrijblijvend gesprek.