Een Portugese advocaat bij een nieuwbouwproject

door | Geplaatst: 29 jun 2022 | Bijgewerkt op: 7 dec 2023 | Investeren, Tips

De rol van de Portugese advocaat bij een nieuwbouwproject

Wanneer je een nieuwbouwwoning in Nederland koopt, dan wordt de woning bij aankoop notarieel overgedragen en ben je direct eigenaar. In Portugal werkt dat net iets anders. Een akte passeert pas notarieel wanneer de gemeente een zogenaamde ‘Habitation licence’ (woonvergunning) of een toeristische vergunning heeft afgegeven. Een dergelijke woonvergunning wordt verstrekt wanneer de woning of een project gereed is en bij de gemeente is afgemeld. De gemeente stelt ter plaatse vast te of hetgeen is gebouwd dat vermeld staat in de goedgekeurde bouwaanvraag. 

Tussen het gereedkomen van de bouw (oplevering door de aannemer) en het verstrekken van de ‘Habitation licence’ door de gemeente kan wel 2 – 4 maanden tijd zitten. Dit is afhankelijk van de grootte van het nieuwbouwproject en de gemeente waar het nieuwbouwproject zich bevindt.

Waarom kiezen voor een Portugese advocaat?

De notaris komt pas na het gereedkomen van de bouw en het verstrekken van de woonvergunning in beeld komt. Daarom is het belangrijk om aan de voorkant in het aankoopproces in contact te komen met een goede Portugese advocaat. De Portugese advocaat checkt zaken, zoals: wie is de eigenaar van de grond, de echte en enige eigenaar, mag de grond wel verkocht worden, is er geen beslag gelegd op de grond etc.. Verder beoordeelt de Portugese advocaat ook de koopovereenkomst en eventueel de verhuurovereenkomst en voorziet hij beide van commentaar. Pas daarna worden deze naar de kopers verstuurd. De Portugese advocaat heeft dus de rol die tot op zekere hoogte vergelijkbaar is met die van de notaris in Nederland.

Wanneer een Portugese advocaat is ingeschakeld lopen alle juridische vragen tussen de ontwikkelaar en de koper via deze advocaat.

Betalen via een derdenrekening

Gedurende het bouwproces betaalt de koper de verschillende bouwtermijnen zoals is overeengekomen in de koopovereenkomst. De koper is formeel nog geen eigenaar en de notariële akte is nog niet gepasseerd. Hierdoor loopt de koper een risico dat hij zijn termijnbetalingen verliest in het geval de ontwikkelaar failliet zou gaan. Daarom is het bij nieuwbouwprojecten zaak om goed te kijken met welke partijen je in zee gaat. Dat is ook één van de redenen dat wij niet met iedereen zaken willen doen. Wij werken bij voorkeur langdurig en intensief voor een beperkt aantal ontwikkelaars met een zekere omvang die ook een reputatie te verliezen hebben.  

Wij adviseren al onze klanten om de termijnbetalingen niet rechtstreeks aan de ontwikkelaar over te maken. Ons advies is om dit via een derdenrekening van de Portugese advocaat te laten lopen. Hiermee blijft de advocaat verantwoordelijk voor een correcte betaling en ook betrokken bij het betalingsproces. Dit geeft een stukje extra zekerheid aan de kopers. 

Voordat je in Portugal onroerend goed kunt kopen, ben je een belastingnummer nodig. De aanvraag voor dit belastingnummer kan de Portugese advocaat ook voor jou verzorgen.

Ons advies

Vanzelfsprekend zijn alle kopers vrij om de advocaat van hun voorkeur te kiezen. Indien gewenst kunnen kopers gebruik maken van ons betrouwbare netwerk van advocaten. Wij bieden al onze kopers die op het punt staan om tot aankoop over te gaan, een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek met een Portugese advocaat. Tijdens dit gesprek lichten wij de rol en het belang van een advocaat in Portugal toe. Ook na dit gesprek zijn de kopers nog steeds vrij om de advocaat van hun voorkeur te kiezen. 

Een goede Portugese advocaat is onmisbaar bij de aankoop van onroerend goed in Portugal. De aankoop van een vakantiewoning is een forse investering waar je langere tijd plezier van wilt hebben. Zie een advocaat dus niet als sluitpost en bespaar dus niet op goed advies.