Het aankoopproces van een nieuwbouw vakantiewoning

door | Geplaatst: 3 apr 2023 | Bijgewerkt op: 7 dec 2023 | Investeren

Bij het aankopen van een vakantiewoning in Portugal doorloop je verschillende stappen. In dit blog vertellen wij je graag meer over het aankoopproces van een nieuwbouw vakantiewoning in Portugal. Hierbij spreken wij specifiek over het aankoopproces bij de nieuwbouwprojecten die wij verkopen.


Persoonlijk gesprek

Voor ons begint de reis met een persoonlijk gesprek om elkaar beter te leren kennen en te bespreken wat je wensen zijn. Dat kan via een videomeeting maar wij geven de voorkeur aan een afspraak bij je thuis. Hier bespreken we het project, wat je wensen zijn en wij beantwoorden de vragen die vast zult hebben. Wanneer je samen met je partner wilt afspreken, dan komt het soms beter uit om ’s avonds een afspraak te plannen. Voor ons is dit geen probleem.

Bezichtigingsbezoek

De volgende stap van het aankoopproces van een nieuwbouw vakantiehuis is een bezichtigingsbezoek ter plaatse om een goed gevoel bij het project te krijgen en de omgeving te verkennen. Wij vinden het belangrijk dat onze klanten zelf ervaren en voelen wat ze van de locatie en de vakantiewoning vinden. Dat kun je vanaf een brochure nooit helemaal overbrengen. Zelf zijn wij regelmatig in Portugal maar ook het team van de ontwikkelaar ter plaatse kan je ook uitstekend begeleiden. We hebben ook suggesties voor leuke adresjes om te verblijven.

Vaak maken we na terugkomst van een bezichtiging een vervolgafspraak om je ervaringen te delen en eventuele openstaande vragen te beantwoorden. Wanneer je besluit om tot aankoop over te gaan dan zijn de stappen in het aankoopproces vrij overzichtelijk. Wij begeleiden je bij elke stap in het proces.

Reserveringsovereenkomst
Pas wanneer alles duidelijk is en je besluit tot aankoop over te gaan, dan wordt dit bekrachtigd door het tekenen van een Reserveringsovereenkomst. Hier hoort ook een zogenaamde Reservation fee bij. Wanneer dit geregeld is haalt de ontwikkelaar de woning uit verkoop.

Aanstellen van een Portugese advocaat

Voor de juridische afwikkeling van het aankoopproces van een nieuwbouw vakantiehuis is het noodzakelijk om een Portugese advocaat aan te stellen om je belangen te behartigen. Anders dan in Nederland komt de Portugese notaris pas in beeld wanneer de woning gereed is. De Portugese advocaat heeft een rol die vergelijkbaar is met die van de Nederlandse notaris. Wij kunnen tijdens je bezichtigingsbezoek altijd een kennismakingsgesprek met een Portugese advocaat regelen. In de meeste gevallen is dit gesprek kosteloos.

Het is praktisch om je advocaat een beperkte volmacht te geven zodat hij/zij namens jou documenten kan ondertekenen voor de aankoop van je vakantiewoning waardoor je niet telkens naar Portugal hoeft.

Voorlopige koopovereenkomst (CPCV)

Wanneer je een Portugese advocaat hebt aangesteld, dan zal de ontwikkelaar de voorlopige koopovereenkomst, of Contrato de Promessa de Compra e Venda (CPCV) naar je advocaat sturen ter beoordeling. De CPCV is een bindende overeenkomst waar alle afspraken en betaaltermijnen in vermeld staan. Je advocaat zal een toelichting geven op de CPCV.

Financiering

Financiering van je vakantiewoning is in veel gevallen mogelijk tot circa 50 procent van de waarde van het onroerend goed. Wij geven geen financieel advies maar kunnen je wel in contact brengen met financieel specialisten voor advies en/of lokale banken voor de financiering van jouw vakantiewoning. Je kunt de financiering rechtstreeks met de betreffende partijen regelen.


Notariële stukken

Indien er een voorlopige koopovereenkomst is gesloten zal daarop volgend de koopovereenkomst worden opgesteld. Als er geen opschortende voorwaarden meer gelden, dan zullen de notariële stukken door de notaris of een advocaat van de ontwikkelaar naar je Portugese advocaat worden toegestuurd. Het ondertekenen van deze stukken kan je Portugese advocaat doen op basis van zijn/haar volmacht. Dit geldt ook voor een eventuele hypotheekakte wanneer je een gedeelte via een hypotheek wilt financieren.


Overdracht van de vakantiewoning

Indien jouw vakantiewoning gereed is, kan de overdracht bij de notariële overdracht plaatsvinden. Bij een nieuwbouwwoning die nog gebouwd moet worden of in aanbouw is, vindt de overdracht vanzelfsprekend op een later tijdstip plaats.

Uiteraard begeleiden wij onze relaties gedurende het hele aankoopproces. Vanzelfsprekend bent je vrij om je eigen bank en/of specialist te zoeken. Indien gewenst, kunnen we je in contact brengen met betrouwbare fiscaal, juridisch en financiële professionals uit ons netwerk.

Misschien goed om te weten dat wij bemiddelen in opdracht van de projectontwikkelaar tegen door de ontwikkelaar vastgestelde prijzen. Kies je voor ons, dan profiteer je zonder extra kosten van ons deskundig advies en begeleiding.

Mis je nog informatie of heb je naar aanleiding van deze mail vragen? Bel ons gerust of plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in op een moment dat het jou het beste uitkomt. Zoals aangegeven kan dit ook ’s avonds.